Tatil Kilolarından Nasıl Kurtuluruz?

Tatil öncesi gerekli hazırlıkları yaparak tatilimize son derece fit bir şekilde girmiş olabiliriz. Hatta tatil sürecinde bu fitliğimizi de korumuş olabilir. Ancak tatildeki açık büfe otel imkanları ya da gittiğimiz yere özel olan farklı yemekler ilgimizi çekmiş olabilir. Evet, belki de bu işi biraz fazla abartmış olabiliriz. Tatil dönüşü üzerimize yapışıp kalan bu kilolardan nasıl mı kurtuluruz? İşte tatil kilolarından kurtulma taktikleri!

1.Hedefinizi Belirleyin

Hedefsiz gemiye rüzgar bile yardım etmezmiş. Sizler de kendinizi kilo sorunu ile baş etmeye çalışan bir kaptan olarak düşünün. Rotanızı çizmeden gideceğiniz bu yolda karaya ya hiç varamazsınız ya da varsanız bile vardığınız kaya sizin varmak istediğiniz kaya olmaz. Tam da bu sebeple, hedeflerinizi mantıklı (hayallerden uzak ve gerçekçi) bir şekilde belirleyin. Ne kadar zamanda kaç kilo vereceğiniz ve belli kiloya indiğinizde kendinize vereceğiniz ödülü bile planlayabilirsiniz.

2.Hedefinizden Şaşmayın

Yapmış olduğunuz planlara uyun. Hedef belirlemek ve bu hedef için plan yapmak kolaydır ancak bu plana sadık kalmak o kadar da kolay değildir. Belirli bir süre sonra üzerinizde bir baskı varmış gibi hissetmemeniz için motivasyonunuzun yüksek olmasına dikkat edin. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun sizin motivasyonunuz yüksek oldukça, önünüzdeki engeller birer birer geride kalacaktır.

3.Su Tüketiminizi Arttırın

Kilo verme planınızı hızlandırmak mı istiyorsunuz? O zaman su tüketiminizi arttırın!

Yaz aylarında havaların sıcak olması ve bol bol ter atmanız sebebi ile tükettiğiniz su miktarı da otomatikman üst seviyedeydi. Şimdi terlemenizin azalması, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su seviyesinin azaldığı anlamına gelmez. Herhangi bir ekstra sağlık sorunu olmayan her insanının günlük en az 2 litre su tüketmesi gerekmektedir. Aksi halde yaşayabileceğiniz olumsuz sonuçlardan bir tanesi de kilo vermede zorlanma şeklinde kendini gösterebilir.

4.Tükettiğiniz Besinlerin Glisemik İndeks Değerlerine Dikkat Edin

Daha az yiyerek daha uzun süre tok kalabilmeyi eminiz ki istersiniz. O zaman tüketeceğiniz besinler hakkında biraz daha araştırma yapmanız gerekiyor. Glisemik indeks değeri, kan şekerinizin yükseltme etkisini ortaya koyan bir değerdir. Bu değer ne kadar fazla yüksek olursa, kan şekerinizin o kadar hızlı yükselmesine sebep olacaktır. Tokluk hissiniz de çok fazla uzun sürmeyecek ve sık sık acıkacaksınızdır. Bu sebeple; tüketeceğiniz besinlerin glisemik indeksinin düşük olmasına dikkat edin.

5.Spor Şart

Az ya da çok… Bir şekilde hayatınıza sporu dahil etmeniz şart. Herkesin yapabileceği sporlar farklıdır. Hatta hepimizin spor için ayırması gereken zaman dilimi bile farklıdır. İster bir spor salonuna yazılıp sıkı bir tempo ile giriş yapın ya da dilerseniz haftanın 2-3 günü sabah veya akşam yürüyüşlerinizdeki hafif tempo yürüyüşlerini tercih edin. Sonuç olarak düzenli egzersizi hayatınıza dahil edin.

6.Porsiyon Ölçüsü

‘Bir tabak yemek yedim’ cümlesi oldukça göreceli bir kavram. Tabağın boyutu neydi? Tabağın doluluk oranı neydi? Yemeklerinizde porsiyon kontrolünü sağlamanız gerekiyor.  Koskoca bir tabağa tepelemesine yemek doldurarak, sadece bir tabak yemek yedim demek sadece sizi kandıracaktır.

7.Hızlı Metabolizma İçin Ara Öğünler Önemli

Kilo vermeyi zorlaştıran en önemli problemlerden bir tanesi de metabolizmanın yavaş işlemesidir. Aynı zamanda diyet yapan kişilerin istedikleri gibi kilo vermemesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de ara öğünleri atlayarak daha az yediklerini ve bunun için kilo vermenin hızlanacağına inanmalarıdır. Sizler tatil kilolarından kurtulmak için bu hataları yapmayın ve ara öğünlerinizde meyve ve sebze tüketiminize önem göstererek ideal kilonuza ulaşmayı hızlandırın.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.