Toksik pozitiflik, her durum karşısında iyimser ve mutlu yaklaşım, kimi zaman etkisiz ve aşırı genelleşmesi anlamına geliyor. Duygularımız doğaldır ve aslında bizi biz yapan şeyler onlardır. Bastırılmış duygular ise bize zarar verir.
Yaşadığımız durumlar karşısında olumlu hissetmeye çalışmak ve olumlu yönlerini görmeye çalışmak aşırıya kaçıldığı takdirde toksik bir hal alarak bize zarar veriyor. İnsanın aklı almıyor, pozitif olmanın zarar verebileceğini ama her şeyin fazlası zarardan başka bir şey getirmiyor.
Daima Pozitif Kalmaya Çalışmanın Etkileri ve Belirtileri
Toksik pozitiflik sürecinde, ki bazı duygularını yaşamaktan kaçıyor ve duygusal deneyimini inkar ediyor. Bu da duygunun değersiz ve geçersiz bir hal almasına neden oluyor. Hepimizin başına gelen ve mutlaka duyduğumuz ” … olmasaydı belki de başına … gelecekti.” Noktaları kendi hayatınızın içinden doldurabilirsiniz. Geç kalmış olmasaydın belki de kaza yapacaktın.
Küçücük şeylerin bile iyi tarafından bakmaya odaklamaya başladık kendimizi. Bu sayede daha iyi hissettik ve günlük şeylere kolaylıkla odaklandık. Ama küçük şeyler büyüdükçe de aynı yöntemi kullanarak kurtulmayı seçmeye başladık. Olumsuz olaylar karşısında olumlu bakmaya devam ettik ve olayın büyüklüğüyle, pozitif olmamız hep doğru orantıda büyüdü.
Eğer duygu dozumuzu iyi ayarlayamazsak, kaş yaparken göz çıkarabiliriz. ruhsal sağlığımızı olumlu yönde etkileyemeye çalışırken, bozabiliriz.
Yapılan araştırmalarda, duyguları inkar etmenin vücutta daha fazla strese neden olduğu ortaya çıkmıştır. Üzücü duygu ve düşüncelerden kaçınmak, ilerisi için daha büyük zorluklara sebebiyet veriyor. Kendi gerçek duygularınızı reddetmeniz dış dünya ile gerçekleşen bağı da zayıflatıyor. Her ne kadar negatif olarak adlandırılsa da o duygular da faydalıdırlar. Yakın ilişki kurduğunuz insanlarla paylaştığınız negatif duygular sayesinde yakınlık artıyor ve ilişkinin doyum noktası daha da artıyor.
- Gerçek duygularımızı gizlemek
- Duyguları inkar ederek hayata devam etmeye çalışmak
- Hissetmemiz gereken duyguları hissetmediğimiz için şuçluluk duymak
- Başkalarının yaşadıklarına verdiğimi “böylesi daha iyi” gibi tepkilerle, onların duygularını değersizleştirmek
- Korku gibi hisleri olanların deneyimlerini küçümsemek
- Olumsuz şeyler hakkında konuşanlardan uzak durmak ya da onları azarlamak
- “daha kötüsü de olabilirdi” şeklinde başkalarına bakış açısı kazandırmaya çalışarak, insanların duygularını yaşamalarına engel olmaya çalışmak
Toksik Pozitiflik Nasıl Aşılır?
Kabul edin: Eğer yaşadığınız duyguyu kabul ederseniz ve onunla başa çıkmaya çalışırsanız, bu onun yoğunluğunu azaltacaktır. Nasıl özlediğiniz insanı görüntülü arıyor ve özleminizi azaltıyorsanız, olumsuz şeyler yaşadığınızda, sevdiklerinizle duygu durumunuz hakkında konuşabilirsiniz.
Kendinizi zorlamayın: Hepimizin başına kötü şeyler gelir. Çok yakın olduğumuz biri hayata veda edebilir. Böyle durumlarda her şeyin daha güzel olacağını düşünmeniz toksik pozitiflik anlamına geliyor. Acı, üzüntü, hayal kırıklığı ve korku gibi duygular da dışa vurmalıdır. Başkaları ile konuşmak, durumu kabullenmenizi kolaylaştırır. Çünkü hislerinizi sesli bir şekilde dile getirmek, üstesinden gelmenize yardımcı olur.
Duygular rehberimizdir: Yaşadığınız olumlu ya da olumsuz tüm duyguların altında mutlaka bir neden vardır. Eğer onları acı veya mutluluk olarak görmekten ziyade alt nedenlerine ulaşırsanız, kendinizi ve hayatı anlayabilirsiniz.
Hiçbirimiz mükemmel değiliz: Sosyal medya paylaşımlarında, insanların mükemmel hayatları ve mutlu oldukları tüm anları görmek bizi, “herkes mutlu, herkesin mükemmel hayatı var” gibi düşünmeye itiyor. Ama unutmayın, herkesin tonlarca sorunları var ve sizin gibiler. İnsanlar sürekli mutlu ya da sürekli mutsuz değiller. Bu yüzden olumlu olumsuz tüm duygularınızın sizi siz yaptığını unutmayın ve onları yaşamaktan çekinmeyin.