Ucuz Kötülükler ve Pahalı İyiliklerle Ehvenişer İnsanoğlu

Ehvenişer, ne güzel bir kelime. Bu kelimeyi sözlüğüme ekleyeli yaklaşık 3 yıl oluyor. Anlamına öğrendiğim an, dedim ki kendi kendime, “Sen ehvenişersin Denizcim, diğer tüm insanlar gibi.”.

Sonra baktım ki, insanları tanımlamak için de daha uygun bir sözcük yokmuş. Çünkü insanlar ehvenişerdir. Kelime anlamını tam olarak açıklamak gerekirse, kötünün iyisi anlamına geliyor. Sizin de aklınıza yattı, değil mi?

Herkes hayatındaki insanların bazılarına oldukça iyilik bazılarına da olabildiğince kötülük yapmıştır. Bilerek ya da bilmeyerek yapılan tonlarca iyilik ve kötülük dolu bu dünya.

Mesela yere sigara paketinin jelatinini atan biri dünyaya ne kadar kötülük dağıtıyor? İlk sevgilisi tarafından aldatılmayanların sayısı oldukça azdır sanıyorum. Kaç kişi daha o insan yüzünden yargılanır, sayısı bilinmez. Güzel başka bir örnek ise, iş yerinde müdürün, müdür yardımcısına bağırdığı bir hiyerarşik düzen var tabii…

Üst daima astına bağırabilir düşüncesinden hareketle, en ast olan daima ezilmeye, üzülmeye ve kötülük görmeye devam eder. Çünkü bence, birine yapılacak kötülük arasında yer alır, bağırmak.

Kimse de kusursuz değildir, nitekim. Sonuçta hepimiz istemeden de olsa hatalar yapabiliriz. Bizim için doğru olanlar başkaları için değildir ve yine istemeden zarar vermiş oluruz karşımızdakine. Bu yüzden diyorum ya insan ehvenişerdir.

Ehvenin ilk anlamı kötünün iyisi iken, ikinci anlamı ucuzdur. Şerse kötülük. Zıt bir anlama değineceksek, yine insanlık için en uygunu ehvenişer olabilir. Pahalı iyilik. Gerçekten de iyilik pahalıdır. Mutlaka bir noktasında emek gerekir.

İyiliğin yükü hafiftir, pahası ise ağır. Zaten bu yüzden, iyilikten çok kötülük görüyoruz ya. İnsanoğlu işte, gördüğünü de hayata geçiriyor.

İnsan = Ehvenişer

Kabul etmek zor olsa da hepimiz kötünün iyisiyizdir. Herkes tarafından iyi bilinen insanların ikili ilişkilerine kulak verdiniz mi hiç? Özünde, arkadaşlarına ve ailesine karşı oldukça özenli, sokaktaki insanlara yardım etmekten çekinmeyen, hayır ya da sosyal kuruluşlarında gönüllü olan insanlar. Hepsi aynı anda aynı kişide olmayabilir ancak bu gibi insanlar mutlaka hayatınızda vardır.

Aynı şekilde, özünde fesat, arkadaşları ve ailesine karşı oldukça saygısız, çevredeki insanlara kötü davranan ve bundan zevk alıyormuş gibi görünen hatta bulunduğu yere karamsarlık saçan insanlar. Her fırsatta dedikodu yapan, iki kişiyi birbirine düşürmeyi hobi edinmiş, kıskançlıktan olduğu yerde çatlayan ve diğerlerine zarar vermekten kendini alıkoyamayan.

İroniye bakar mısın? İyileri sayarken zorlandım ama konu kötülere gelince yazdıkça yazabildim. Böyle gördük tabii, öyle öğrendik, bizzat deneyimledik hepimiz.

İnsan kendine her ne kadar kötü demekten çekinse de bunu bilerek yaşamanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Düşünsenize elinizi vicdanınıza koyarak, kaç insana bilerek kötülük yaptınız. Bilmeyerek yaptıklarınızı bilmediğimiz ortada. Hesapladığınız zaman iyilikleri ve kötülükleri hangisinin ağır bastığının bir önemi yok. Her halükarda bizzat ehvenişersiniz.