Uyku Öncesi Neye Niyet Ettiğinizin Farkında Olun!

Her gün uykuya dalmadan önce bir meditasyon yapmak ve hayatınızdaki olumlu duyguları, düşünceleri, başarıları çağırmak istemez misiniz? Kim istemez ki? O halde yeni meditasyon ile tanışın. Uyku ile uyanıklık arasında kaldığımız sırada neye niyet ettiğimizin farkında olarak hayatımıza tüm güzellikleri davet edebiliriz.

Vücudumuz uykuya dalmadan önce bilinç durumumuz değişmektedir. Uykuya ve uykudan da önce bilinçaltımıza en yakın olduğumuz an, uykumuzun geldiği andır. Uyku sırasında bilinçdışı hareket ederiz. Burada kontrol zihnimizdedir. Rüyalarımız, günlük yaşantımız ve geçmişimizde yaşadığımız olayların birer parçasıdır. Yaşadığımız senaryolar zihnimizde sentezlenir ve rüya olarak karşımıza çıkar. Uykuya henüz yeni daldığımızda bilincimiz aktif bir şekilde çalışır. Bu sırada uykuda olduğumuzun farkında oluruz. Lakin derin uykuya geçtikçe bu farkındalık azalır. Bu nedenle pek çok kişi uykusunda konuşabilir, yürüyebilir ve kabus görebilir.

Ünlü felsefe düşünürlerinden Freud, bu alanda bazı kavramları ileri sürmüş ve insanların kendisine tehdit olarak gözüken kavramları özellikle rüyasında gördüğünü tespit etmiştir. Cinsellik ve şiddet gibi konularla karşı karşıya kalan kişilerin özsaygısı uyku halindeyken ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla bu kişiler rüyalarında psikolojik olarak tehditlerden savunma üzerine senaryolar görmektedir. Bu tamamen bilinçdışı bir hareket olsa da zihin bunu bilerek yapmaktadır.

Rüyalar En Saf Halimizdir

Freud aynı zamanda rüyaların en saf halimizi yansıttığına da inanmaktadır. Bu nedenle kendisi, tedavi olmak adına gelen kişilerin rüyalarını dinlemekle de vakit geçirmektedir. Bu rüyaları yorumlayarak aslında hayatlarında neleri yaşadıklarını söylemektedir. Rüyaları analiz etmek için düşünceleri, istekleri ve sembolleri kullanmaktadır. Bu düşünceler, istekler ve semboller arasında gizli bir bağlantı vardır. Freud bu bağlantıyı çözerken hastalarının bilinçdışı isteklerine ve duygularına yönelik yorumlama gerçekleştirmektedir.

Nitekim, hatırlamak istenilen rüyaların hatırlandığına da bu çalışması üzerinde karar vermiştir. Zihnimiz bizlere güçlü olmak, mutluluk hissetmek ya da ders çıkarmak amacıyla bazı rüyaları hatırlatmaktadır. Bu da hayatımız içerisindeki farkındalığı arttırmak adına yapılan zihin oyunlarından biridir. Davranışları ve duyguları kontrol etmek adına Freud der ki, uykuya dalmadan önce neyi istediğimizin (neye niyet ettiğimizin) üzerine çalışmamız gerekir. Çünkü niyetler ve istekler, beynimize komut verir. Örneğin sigarayı bırakmak isteyen bir kişi uyumadan önce bu düşünceyi zihninden geçirirse, ertesi güne daha az bir sigara içme isteği ile uyanacaktır.

Niyet Ederken Dikkatli Olunmalı

Uykuya dalmadan önce söylediğimiz, düşündüğümüz ya da hissettiğimiz şeyler konusunda da dikkatli olmalıyız. Eğer hayatımız hakkında merak ettiğimiz şeyler varsa, bunları soru kalıbına dönüştürebiliriz. Net, kısa ve sade sorular ile zihnimize soru yöneltebilir, cevabını da rüyalarımızdan alabiliriz.

Örneğin bir iş görüşmesine gitmeden önce kariyerinizde değişiklik yapıp yapmamak konusunda kararsızsanız, bunu uykuya dalmadan önce zihninize sorabilirsiniz. “Kariyerimde değişiklik yapmalı mıyım?” sorusunu 2 ya da 3 gece üst üste kendinize sorduğunuzda, bilinçdışı istek ve düşüncelerinizi rüyalarınızda görebilirsiniz. Bu sayede hayatınızda aslında ne istediğinizi de görmüş olursunuz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.