Uykusuzluk Sağlığımızı Tehdit Ediyor!

Uykusuzluk, sağlığımız açısından bir tehdit oluşturuyor. Bu durum bir takım biyolojik faktörlerden ortaya çıkıyor. Beynimiz uyku düzenimize alışır. Uyanık olduğu saatler tamamlandığında, uyuması gerektiği bilir. Uyanık olmanız gereken saatte uyursanız ve uyumanız gereken saatte uyanıksanız, uykusuzluk sorunu ortaya çıkar. Çünkü beynimizin çalışma şekline göre ikisi aynı anda yaşanmamalıdır. 

Uykusuzluk problemi uyanmakta ve uyumakta zorluk çeken herkesi kapsıyor. Bu durum ise kişinin iş hayatında ve günlük hayatında olumsuzluk etkiler bırakıyor. Yaşam kalitemizi de etkileyen bu problemin aşılması için altında yatan sebeplere ulaşmamız gerekiyor.

Ortalama 7 – 8  Saat Uyku Şart!

Yeni doğmuş bir bebekler büyüme ve gelişim için 12 – 18 saat uyuması, 1 yaşından 3 yaşına kadar sa ortalama 11 – 14 saat uyuması gerekir. 3 yaşından sonra bu zaman dilimi azalır ve 5 yaşına kadar 12 – 13 saatlik uyku yeterli olacaktır. 5-10 yaş arası çocuklar, ortalama 10 – 11, 10-17 yaş arası ise 8-9 saat uyumalıdır.

Yetişkinler ise 7 – 8 saatlik uyku düzenine ihtiyaç duyarlar. Tabii ki çevremizde, daha az uykuyla da kaliteli yaşayan insanlar bulunuyor. Ancak yetersiz uyku durumunda sağlık problemleri ortaya çıkar.

Yetersiz uyku durumunda metabolizma yavaşlar, kan basıncı dengesizleşir, anksiyete oluşabilir, odaklanma problemleri oluşabilir ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuz ile görüşmeni gerekir.

Küçük Ama Önemli Adımlar

Uyku eksikliğini bir takım önemler alarak çözebilmeniz mümkün. Uyku saatinizden en az 6 saat önce tükettiklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Kahve, sigara ve çay gibi alışkanlıklarınızı bir kenara bırakmalısınız. Günde 30 dakikalık küçük bir egzersiz ile de daha rahat bir uyku düzeni elde edebilirsiniz. Akşam yemeklerinde hafif ve yağsız gıdalar tercih etmeniz de yararlı olacaktır.

Şekerleme yapmanın da uyku düzeninizin bozulmasında büyük bir rolü bulunuyor. Yemeklerden sonra kısa kestirmeler yapmak da düzeninizi bozan şeyler içinde yer alıyor. Uyuyacağınız alanı karanlık tutmak, uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Yastığınıza bir – iki damla lavanta yağı damlatmanız da uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Ayrıca lavanta, papatya gibi bitki çayları içmenin uyku kalitenizi arttıracaktır.

Uykusuzluğun Neden Olduğu Bazı Rahatsızlıklar

Uyuduğumuzda, vücudumuz çalışmaya devam eder. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik davranışlar sergiler. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi durumunda vücut daha fazla enerji üreterek uykunuzun ideal seviyeye gelmesini sağlamaya çalışır. Eğer yeteri kadar uyumuyorsanız, bağışıklı sisteminiz bakteri ve virüslerle sağlıklı bir biçimde savaşamaz. Bu durum ise hastalıklardan kurtulma sürenizi uzatmış olur.

Çoğu kişi, hayatının bir döneminde çocuk sahibi olmak ister. Ancak normalinden daha az uyuyan erkeklerin çocuk sahibi olma ihtimalleri, uyku düzeni olan erkeklere nazaran daha azdır. Bir üniversite araştırmasında az uyuyan erkeklerin sperm sayısının çok uyuyanlara göre düşük olduğu tespit edilmiş.

Kadınlarda da az uyku doğurganlığı tehlikeye atan bir sebep olarak karşımıza çıkıyor.

Uykusuzluk yaşayan bireylerin kan basıncı dengesi bozulabilir ya da yüksek tansiyon geliştirebilir. Kanımızda bulunan stres hormonu sinir sistemimizin sağlıklı çalışmasında yarar sağlar.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.