Günümüzde 3 temel tüketici kuşağı bulunuyor. Bu kuşaklar; X, Y ve Z kuşakları olarak yer alıyor. Hepsinin kullandığı iletişim yöntemi, pazarlamaya dair bakış açıları ve teknolojiye yönelik deneyici kullanımları oldukça farklı! Ürün ya da hizmet pazarlaması yapan bir şirket/işletme ya da kişisel marka olduğunuzu hayal edin. Yalnızca sms ve e-posta ile haberleşen X kuşağına, sosyal medyayla doğan Y kuşağına ve yapay zeka teknolojisini adı soyadı gibi bilen Z kuşağına aynı anda nasıl ürün/hizmet pazarlaması yapardınız?
Her bir nesil için farklı bir pazarlama stratejisi oluşturmayı en makul pazarlama yöntemi olarak belirleyebilirsiniz fakat bu oldukça maliyetli olacaktır. En doğru yöntem nesiller arasındaki boşluklardan faydalanarak birkaç temel kural eşliğinde ürün, hizmet ya da markanızın insanlara ulaşmasını sağlamak olacaktır. Peki, bu kurallar neler? Nasıl aynı anda X, Y ve Z kuşağına aynı anda hitap edebilirsiniz?
Geleceği, Günümüzü ve Geçmişi Birleştirin
Müşteriler, pazarlama alanında uygulayabileceğiniz stratejileri, farklılıkları ve değişimleri görmek ister. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey; geçmişi, günümüzü ve geleceği birleştirmeniz! Örneğin, CoverGirl dergisi 69 yaşında olan Maye musk’ı marka elçisi olarak benimsedi ve bu kampanya sayesinde hem dergisini hem de eski manken olan Musk’ı bir yıldız haline getirdi.
CoverGirl eski ve bilinen bir modeli, günümüzde yayımlanan dergisine uyarlardı ve marka elçisi olarak geleceğe yönelik hedeflerini Musk üzerinden belirterek üç unsuru birleştirmiş oldu. Eski mankenin kullanılması X kuşağını, marka elçiliği yapılarak geçmişten tüyolar veren Musk Y kuşağını ve geleceğe yönelik olarak çalışmalarını belirterek Z kuşağını etkilemiş oldu. Tek bir hamle ile tüm kuşaklarına dokunan CoverGirl yayımlanan o sayısı ile dünya çapında en çok satın alınan dergi statüsüne oturdu.
X Kuşağını Sosyal Medyaya Dahil Edin
Y ve Z kuşağının oldukça hakim olduğu fakat X kuşağının geride kaldığı sosyal medya, markaların ürün ve hizmet pazarlaması yapan işletme ya da şirketlerin daha fazla kişiye, kısa zamanda ulaşmasını sağlıyor. Bu nedenle pek çok marka ya da işetme sosyal medya kullanarak pazarlama çabasını buradan müşterilerine sunmayı tercih ediyor. Oysa sosyal medyayı oldukça pasif bir şekilde kullanan ve halen daha mağaza ziyaretinde bulunmak isteyen X kuşağının da mevcut olduğunu burada hatırlamak gerekiyor.
“Sanal Mağaza” kavramının burada ortaya çıktığını görmek ve marka ya da işletmeniz açısından sanal mağaza kullanmak X kuşağının faaliyetlerinize katılmasını sağlayabilir. Sanal mağazalarınıza dair ipuçlarını X kuşağına benimsetmek için çeşitli kampanyalar uygulamak ve sanal mağazanızın nasıl kullanılacağına dair çevrimiçi birkaç video yüklemek, sosyal medya aracılığıyla tüm kuşaklara ulaşmanızı sağlayacaktır. Günümüzde alışverişlerin yüzde 71’inin e-ticaret aracılığıyla yapıldığını ve yalnızca yüzde 19’luk kesimin halen daha fiziki olarak mağaza ziyaretinde bulunduğunu göz önünde bulundurursak, bu tarz bir faaliyet ile yüzde 19’luk bölümde yer alan kişilere uygun mesaj oluşturmanız, işletmenizin veya markanızın satışlarını bir anda arttıracaktır.