Yaşamımızdaki Bermuda Şeytan Üçgeni: Belirsizlik, Gelecek Kaygısı, Kaos

7’den 70’e fark etmeksizin hepimizin hayatında bir Bermuda Şeytan Üçgeni bulunuyor. Bu üçgeni; belirsizlik, gelecek kaygısı ve kaos oluşturuyor. Henüz daha anaokuluna, ilkokula giden bir çocuğa “İleride hangi mesleğe sahip olmak istiyorsun?” diye soruluyor. Aramızda bu soru ile karşılaşmayan var mıdır sizce?

Konuya giriş yapmadan Bermuda Şeytan Üçgeni’nden bahsedelim biraz. Bermuda Şeytan Üçgeni, Atlantik Okyanusu’nda yer alıyor. Geçmişten günümüze çok sayıda geminin, uçağın ve insanın kaybolduğu bu alan eskiden manyetik bir alan olarak düşünülse de; günümüzde bir doğalgaz kaynağı olduğuna ve okyanus akıntıları sebebiyle bu alanın oluştuğuna dair bilgileri içeriyor. Peki biz neden yaşamımızda Bermuda Şeytan Üçgeni içerisinde kayboluyoruz?

Belirsizlikten, kaos ortamından ve gelecek kaygısından hoşlanan birini bulabilir miyiz? Bilinmezlik içerisinde yaşanan bir hayat oldukça zordur. Belirsizliğe karşı büyük bir sabır, dayanıklılık ve çalışma göstermek gerekir. Pek çoğumuz bu sabra, dayanıklılığa ve çalışma azmine sahip değiliz. Dolayısıyla belirsizlik, bizleri yorar.

Belirsizlik, Kaygı ve Kaos ile Stres

Belirsizlik içerisinde bulunmak, bir noktadan sonra psikolojik olarak kaygımızı ve endişemizi arttırıyor. Belirsizlik aynı zamanda kaos ortamını güçlendiriyor çünkü bu durumda ortaya gelecek kaygısı çıkıyor.

“Şimdi ne olacak?”

“Bunun sonucunda ne olacak?”

“Ben/Sen/O ne olacak?”

Bu sorular bizleri ve zihinlerimizi yoruyor. Belirsizlik ve stres ilişkisi arasında yapılan bir araştırmaya göre insan beyni, belirsizlik halini “kesin bir olumsuzluk” olarak algılıyor ve dolayısı ile ortaya stres çıkıyor. Diğer bir ifade ile anlatmak gerekirse, kesin kararlar veremediğimiz ya da kararlar arasında kararsız kaldığımız, ne olacağını bilmediğimiz veya sonunu göremediğimiz her durum, bizi geriyor ve strese sokuyor. Beynimiz otomatik olarak kötü senaryolar üzerine kurulu davranmaya başlıyor. Yaşadığımız çevre koşulları, aldığımız eğitim, aile ve coğrafya yapısı da bu senaryolara etki ediyor. Direkt olarak duygu durumumuz negatif olarak etkileniyor ve bum! Kendimizi bir kaos ortamı içerisinde buluyoruz.

Bermuda Şeytan Üçgeninden Nasıl Kurtuluruz?

Bu üçgenden kurtulmak ya da bu üçgen içerisinde boğulmak, yok olmak istiyorsak yapabileceğimiz üç temel hareket bulunuyor:

  1. Hayatımızda zihnimizi yoran tüm belirsizleri ortadan kaldırmak
  2. Hayatımızı belli hedefler ve planlar çerçevesinde sürdürmek
  3. “Bu hayattaki amacım ne?” sorusuna cevap bulmak

Zihnimizi Yoran Tüm Belirsizlikleri Ortadan Kaldırmak:

Kötü senaryolar peşinden koşan bir beyni durdurmanın en iyi yolu, o senaryoların oluşmasına neden olan şeyleri ortadan kaldırmaktır. Yani, hayatınızda ne kadar belirsizlik var ise ortadan kaldırmalısınız. Cevabınız ya “Evet” olmalıdır ya da “Hayır”. “Belki, keşke, olabilir, bakarız, gideriz, yaparız” gibi kelimeleri hayatınızdan çıkarmalısınız. Geniş zamanlı cümleler kurmamalısınız. Geniş zaman, beklenti yaratır. Beklenti, belirsizliktir. Beklentileri ve belirsizlikler ise insanı üzer. Kendinizi hedefleriniz ve planlarınız dışında beklentiye sokmamalısınız.

Belli Hedefler ve Planlar Doğrultusunda Yaşamak:

Bu hayata neden geldiniz? Gelecekte nerede olmak istiyorsunuz? Hangi mesleği seçmek istiyorsunuz? Yarın nereye gitmek istiyorsunuz? Sabah kahvaltıda ne yiyeceksiniz? Akşam yatarken ne düşüneceksiniz? Bu hafta hangi kitabı satın alacaksınız?

Hayatınız belli hedefler ve planlar doğrultusunda yürümelidir. Hedefin ve planın olmadığı yerde, kaos ortamı oluşacaktır. Kaos, belirsizlikten ve plansızlıktan beslenen bir ortamdır. Ne kadar çok plansız olursanız, hayatınızdaki düzeni ve sistemi kurmanız da o kadar zor olur. Elinize bir kağıt ve kalem alın, bu yıl içerisinde gerçekleştirmek istediğiniz hedefleri en zordan en kolaya doğru sıralayın. Her hedefiniz için bir süre belirleyin. Örneğin hayatınızdaki en zor hedef yurt dışına çıkmak, en kolay hedef ise her sabah spor yapmak olabilir. Yurt dışına ne zaman çıkmak istiyorsunuz? Yazın mı kışın mı? Bir süre belirleyin. Bu süreye kadar birikim mi yapmanız gerekiyor? Hemen para biriktirmeye başlayın. Her sabah spor yapmak istiyorsanız yarın için alarmınızı saat 10.00’a kurun. Bir yerlerden başlayın. Hayat, düzen gerektirir. Düzensizlik ise ölü bir yaşamın temsilcisidir.

“Bu hayattaki amacım ne?” Sorusuna Cevap Bulmak:

Belki de en zoru fakat listedeki en önemli madde! “Bu hayatta amacım ne?” sorusuna cevap bulmak, yaşam kaynağınızı bulmak, kendinizi anlamak demektir. Bu hayatta bir amacınız olmalıdır. Örneğin ben, bu amacı bulduğumda 20 yaşındaydım. Amacım aynı zamanda hedefimi oluşturuyordu ve şu şekildeydi; “30 yaşına gelene kadar gerek dış görünüş gerek iç duruş bakımından, ismi bilinen mükemmel bir kadın olacağım.”

İşte bu hayattaki amacım: 30 yaşına gelene kadar her yönden etkileyici bir insan olmak! Peki sizinki ne?

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.