Yaygın Kuruntu Bozukluğu Hakkında Ne Biliyoruz?

Sürekli olarak kaygı, endişe, korku ve tasa içerisinde bulunduğunuzu fark ediyorsanız, “yaygın kuruntulu bozukluğu” yaşıyor olabilirsiniz. Herhangi bir olaya karşı sürekli olarak kafanızın içerisinde iyi veya kötü senaryolar kurmak, bu senaryolara inanmak ve sonunda da üzülmek, sağlıklı düşünebilme potansiyelinizi engellemektedir. Bu engel, geleceğinizi etkilemektedir. Huzurlu ve mutlu bir yaşam isterken bu yaşama sahip olmanız imkansız bir hale gelir. Çünkü zihninizdeki düşünceleri engelleyememek, belli bir süreden sonra huzurunuzun kalmamasına neden olacaktır.

Yaygın Kuruntu Bozukluğu Nedir?

Yaygın kuruntu bozukluğu, anksiyete olarak da bilinmektedir. Genel olarak kaygı bozukluğu problemlerinin içerisinde yer almaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler, kendi zihinlerinin içerisinde yaşadıkları her olaya karşı bir kuruntu ve tasalanma hissederler. Kendi kendilerini kötü etkilemek ile kalmaz aynı zamanda çevresindeki bireyleri de kendi etkileri altına alabilirler. Kafalarında kurmuş oldukları senaryolar nedeniyle titreme, nefes almakta zorlanma, çarpıntı, yanma, uyuşma, kontrolü kaybedeceği hissi gibi durumları yaşamaları da mümkündür. Bu durum, insanların hem fiziksel hem de psikolojik yaşantısını etkilemektedir.

Her yaştaki bireyde görülebilecek bu problemin genel olarak belirtileri arasında şu maddeler vardır:

  1. Günlük yaşam içerisinde ortaya çıkan olaylar karşısında sürekli olarak aşırı kaygı, endişe ve üzüntü duymak
  2. Kişinin duymuş olduğu kaygıyı, endişeyi ve üzüntüyü kontrol altına alamaması
  3. Yaşanan kaygı, endişe ve üzüntü nedeniyle bireyin kendisini daima huzursuz hissetmesi
  4. Aşırı heyecan ya da endişe ortamı içerisinde yer alınması
  5. Yapılan herhangi bir eylem karşısında kolay yorulma
  6. Odaklanma ya da konsantre olma konusunda güçlük çekmek
  7. Sürekli tetikte ve gergin olmak
  8. Kas gerginliği yaşamak
  9. Uyku bozukluklarının meydana gelmesi, uykuyu sürdürmekte güçlük yaşanması ya da huzursuz/dinlendirmeyen uyku uyunması
  10. Belli bir zaman zarfından sonra kişinin sürekli yalnız kalmak istemesi ve sosyal ortamlardan kaçınması

Nasıl Tedavi Edilir?

Yaygın kuruntu bozukluğu yaşadığınıza karar vermeniz için yukarıdaki maddelerin çocuklarda en az 3, yetişkin bireylerde ise en az 6 tanesinin görülmesi gerekmektedir. Eğer en az 6 tanesinin var olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir psikolojik destek almanız gerekir. Her psikolojik rahatsızlık gibi yaygın kuruntu bozukluğunun da evreleri mevcuttur. Kimi hastalar panik atak yaşayarak başlamaktadır ya da kuruntu bozukluğu olan kişilerde panik atak rahatsızlığı meydana gelmektedir.

Yaşadığınız bozukluğun mutlaka klinik açıdan tespit edilmesi gerekir. Bazı hastalarda ilaç tedavisi uygulanmadan bozukluğun üstesinden gelinebilmektedir. En doğru tedavi yöntemini belirleyecek kişi doktordur. Bu hastalıkla mücadele ediyor ya da fazla kuruntu yaptığınızı düşünüyorsanız kendi kendinizin de doktoru olmayı ihmal etmemelisiniz. Bazı durumlarda kontrolü ele almayı öğrenmelisiniz. Düşüncelerinizi kontrol altında tutmak her ne kadar zor olsa da bunu başardığınızda, kuruntu yapmamayı da mutlaka denemiş olursunuz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.