Yeni Mezunların İş Hayatına Hazırlanmasını Sağlayan Program: İlk Fırsat

Özellikle devlet üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin iş hayatına girişte daha çok zorlandığı ülkemizde, gençlere yönelik hazırlanan “İlk Fırsat” programı, gerekli eğitimler ve yetkinlikler kazandırmasıyla, yeni mezun olan öğrencilerin iş hayatına hazırlanmasını sağlıyor.

Özel üniversite ile devlet üniversitesi arasında fırsat eşitliği yaratılmasını hedefleyen bu program, Şevket Sabancı ve ailesinin sosyal yatırımları kapsamında oluşturulmuştur. İlk olarak faaliyetlerine 2016 yılında başlayan ve devlet üniversitelerinden mezun olan öğrencilere ilk iş deneyimini sunan bu programda adaylar, 12 ay süreli, tam zamanlı ve maaş sistemine dayalı bir programa dahil olmaktadır.

İlk Fırsat Programı Nasıl Yürütülüyor?

Adayların, Türkiye’deki en büyük sivil toplum kuruluşlarında iş sahibi olması sağlanarak, gençlerde STK bilincinin yayılmasını hedefleyen program, iş gücü maliyetlerinin olmamasıyla birlikte pek çok gence fırsat kapısı aralamaktadır. Programın faydası hem istihdam oranlarını arttırmak hem de toplumda yer alan STK’lardaki iş gücü probleminin çözülmesini sağlamaktadır.

Hedef kitle bakımından tamamen devlet üniversitelerinden yeni mezun olan gençlere yönelinmesi ve bu gençlere “fırsat eşitliği” tanınması, zorlu kariyer yaşamında gençlerin desteklenmesini ve iş hayatına hazırlanma sürecinde pratik, deneyim ve yetkinlik kazanmasını sağlamaktadır.

İlk Fırsat Programı’ndaki sistem, Esas Sosyal ve STK yöneticilerinin yer aldığı bir mülakat ile başlıyor. Programa başvuru yapan her öğrenci bir bir değerlendiriliyor ve tıpkı bir iş görüşmesi gibi görüşmeler düzenleniyor. Burada gençlere yönelik mülakat deneyimi de kazandırılmış oluyor. Programa kabul edilen öğrenciler, direkt olarak Türkiye’deki öncü ve güçlü STK’lar içerisinde ilk işlerine yerleştiriliyor. STK’lar içerisinde becerilerini geliştirebiliyor, günümüz iş yaşam koşullarına yönelik yetkinlikler kazanabiliyor ve çeşitli etkinliklerle birlikte yüzde 75’i özel sektörde yer alan mentorlardan destek alabiliyor.

İlk Fırsat Programı Mülakatları Nasıl Yapılıyor?

İlk Fırsat Programı tarafından düzenlenen mülakatların büyük bir bölümü, programın tasarımını düzenleyen ve her adımında yer alan Örgütsel Psikolog ve Esas Sosyal Kurucu Direktörü Filiz Bikmen tarafından gerçekleştiriliyor. Bikmen programda yer alan mülakat görüşmelerini şu şekilde açıklıyor:

“Gençlerin birçoğunun ilk mülakatı oluyor, doğal olarak heyecanlılar. Bunu gidermek için ‘Sizi elemek için değil, kazanmak için buradayız’ diyorum. Bu onları rahatlatıyor, rahat olunca da kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar. Bu süreçte adayları tanıyıp, başvurduğu kurum ve işe uyumluluğunu değerlendiriyoruz. Detaycı mı? Yaratıcı mı? Takipçi mi? Aynı anda birçok şeyi yapabiliyor mu? Kriz durumlarında ilişkileri nasıl yönetiyor? Bunlara dikkat ediyoruz. İş hayatındaki potansiyel başarısı hangi okulda okuduğundan daha önemli bir faktör. Bu nedenle çok kapsamlı ve gençlerin dostu olan bir mülakat süreci tasarladık.”

İlk Fırsat Programı, günümüz itibariyle gençlerin 47 kurum tarafından istihdam edilmesini sağlıyor. Bu kurumların yüzde 40’ı özel sektörde yer alıyor. Günümüze kadar başvuru yapan 13 bin yeni mezun öğrenciden 95’i, 22 STK kuruluşunda tam zamanlı ve maaşlı olarak çalışma fırsatı bulmuştur. Bu gençlerin tamamı, ilk iş deneyimleri boyunca (12 ay), 250 saat eğitim ve mentor desteği almakla birlikte program bitiminde yüzde 80 oranında da iş teklifi almış, programı tamamlayan gençlerin yüzde 94’ü ise bu iş tekliflerini kabul ederek kariyer yaşamlarında yeni bir serüvene geçiş yapmıştır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.