Yeşil Pasaport Nedir ve Kimlere Yeşil Pasaport Verilir?

Pasaport türlerinden biri olan yeşil pasaport, bir diğer ismiyle hususi pasaporttur. Bordo pasaporttan oldukça farklı olan hususi pasaport sahibi olmak için bazı şartlara uyulması gerekmektedir.

Genel olarak yeşil pasaport sadece memurlara ve memur aile üyelerine verilmekte diye bilinmektedir. Fakat eksik bir bilgidir. Bu pasaport yalnızca memurlara ve aile üyelerine verilmemektedir. Memurların da yalnızca yüzde 5’lik bir kısmı yeşil pasaport alabilme hakkına sahiptir.

Yeşil pasaportun bordo pasaporttan en temel farkı belli ülkelere vizesiz giriş ve çıkış hakkı sunmasıdır. Günümüzde bu pasaport ile 160’tan fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilmek mümkündür. Bordo pasaport ile vizesiz seyahat edilebilecek ülkelerin sayısı 102’dir. Bu durumda hususi pasaport daha geniş bir dolaşım gücü sunmaktadır.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Bazı kamu görevlilerine, eski bürokratlara, TBMM eski üyelerine, eski bakanlara, devlet sporcusu olan atletlere, bazı iş adamlarına ve bu kişilerin bazı şartlar dahilinde aile üyelerine verilmektedir. Fakat verilebilmesi bazı şartlara bağlıdır.

Devlet memurlarının ve kamu personellerinin bu pasaportu alabilmesi için 1,2 ve 3. derece kadroda bulunması ya da sözleşmeli olarak çalışması gerekir. Devlet memurlarında en düşük derece 13, en yüksek derece 1’dir. TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar görev süreleri boyunca siyah pasaport kullanmaktadır. Fakat görevleri bittiğinde hususi pasaport kullanma hakkına sahiptirler.

Aynı şekilde bu kişilerin emekli olmaları da hususi pasaport alabilme hakkını korumaktadır. Eğer bir devlet memuru kurum tarafından görevinden alınır ya da emekli olursa hususi pasaport alma hakkını kaybetmemektedir.

Aile Üyesi Olarak Yeşil Pasaport Alabilmek

Hususi pasaport alma hakkınız ya da hususi pasaportunuz varsa yukarıda bahsi geçen kişilerden biriyseniz aile üyelerinizin de sizin üzerinizden yeşil pasaport alma hakkı vardır. Eşinize, 18 yaş altında bulunan çocuklarınıza, 25 yaş altında olan fakat evlenmemiş, iş sahibi olmamış ve öğrenim durumu devam eden çocuklarınıza ve yaş fark etmeksizin zihinsel, ruhsal ya da fiziksel engelli çocuklarınıza yeşil pasaport alabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu pasaportun süresi en az 6 ay en fazla 5 yıl olarak belirlenmektedir. Bu pasaportu çıkartmak için başvuru işlemlerini tamamlamış ve gerekli evrakları oluşturmuş olmanız gerekmektedir.

Gerekli evraklar:

  • İçişleri Bakanlığı’na hitaben yeşil pasaport talep yazısı yazmanız gerekmektedir. Eğer çalışıyorsanız çalıştığınız kurumda pasaport talep formu doldurmalı ve üst yetkiliden bu form için onay almanız gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Daha önceden pasaport aldıysanız almış olduğunuz pasaportların aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Çocuklarınız ve aile üyeleriniz için: reşit olmayan ya da engelli olan aile üyesi için kanuni temsilcilerden alacağınız muvafakatname, öğrenimine devam eden çocuklar için öğrenim belgesi
  • Defter bedeli dekontu (Hususi pasaport için sadece defter bedeli ödenmektedir. Hususi pasaport için harç ödemesi yapılmamaktadır)

Tüm bu belgeleri elde ettikten sonra pasaport çıkarttırmak için randevu almanız gerekmektedir. Randevunuzla beraber İl Nüfus Müdürlüğü’ne giderek yeşil pasaport başvurusu yapabilirsiniz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.