Zaman Yönetimi ve Zamanı Yönetmek

Zaman yerine konması, geri döndürülmesi, yenilenmesi, yenilenmesi, satın alınması mümkün olmayan dünyanın tüm insanlarına eşit şekilde dağıtılan yegane kaynağıdır.

Sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeye yönelik olarak yaptığımız faaliyetlerin planlanması, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinden oluşan daimi bir döngüdür. Bu döngü asla bitmez dünyada rolümüzü oynadığımız süre boyunca devam edecektir. Biz farkına varsak da varmasak da… Peki zaman yönetimi işin aslında nedir?

  • Zamanı mümkün olabildiğince etkin kullanma sistemidir.
  • Zaman yönetimi verdiğimiz kararlar ve düşündüğümüz planlarla ilgilidir.
  • Zaman yönetimi kişinin kendisini kapsadığı gibi bulunduğu sosyal çevreyi de kapsar..
  • Zaman yönetimi size bir başarı vermez başarıya giden yolda süreci planlamanızı sağlar.
  • Zaman Yönetimi devamlı çalışayım demek değildir. Zamanı en etkin şekilde kullanma çabasıdır.

Zamanı Yönetmek İçin Ne Yapmalı?

  • İlk adım zamanı algıla. Hangi görevi hangi sürede yapman gerekir bil. Örneğin bugünkü kitap okuma görevin için kaç dakika ayıracaksın. Bu seneki yıllık izin hakkını hangi tarihlerde kullanacaksın o tarihlerin sana getirdiği avantajlar ve dezavantajlar nedir bunları düşünürken yola çık.
  • Kişisel zorluklarını bil ve bu sorunlardan kurtulma çabasına gir. Zamanı yönetmek istiyorsanız önce iç disipline sahip olmanız gerek dediğimiz gibi zaman yönetimi bir sonuç değil bir süreçtir. Bu süreci planlamanın ardından uygulamaya geçirdiğinizde iç disiplin yoksunu bir bireyseniz çabuk cayar ve planlamadan koparsınız.
  • İç sesiniz size ne diyor? Yapamam dediğiniz oluyor mu hiç? İşte bunu size dedirten Olumsuz İç Diyalog adı verdiğimiz bizleri yapmak istediklerimizden çabucak caydıran ve aslında bizi en kolay yolumuzdan çıkartan kendi zihnimiz oluyor. Zamanı yönetirken kendinize haritada bir yol çiziyorsunuz ve zihninizden gelen olumsuz önermeler ile örneğin hiç zamanım yok, ben zaten bunu yapamam, benim hiçbir şeyim doğru gitmez ki zaten gibi sözleri size söyleyen olumsuz iç diyaloglar başladı mı yolun ortasında yoldan çıkıp hiç gitmememiz gereken bir boşluğa bırakıyoruz kendimizi. Olumsuza değil olumluya yönelmeyi bilmeli ve zaman yönetimi sürecinde başarabileceğimize inanmalıyız ki bu süreçte planlamalarımızı harfiyen adım adım uygulayabilelim.

  • Kendini tanı. Neler yapabileceğini ve yapamayacağını güçlü ve zayıf yönlerini bil. Güçlü yönlerini korumaya ve hatta daha da ilerletmeye yönelik çalışmalar planlarken zayıf yönlerini de geliştirmeye yönelik çalışmalar planla ama hiç bir planını zayıf olduğun konular üzerine kurma unutma temeli zayıf bir bina ilk depremde yıkılmaya mahkumdur. Örnek vermek gerekirse sabırlı bir insan mısınız? Uzun vadeli planlar kurabilir misiniz o zaman bir senenizi kapsayacak zaman yönetimi planları ile uzun vadeli hedefler kurabilirsiniz ya da tam tersi sabırsız bir insan mısınız? O zaman günlük hatta bazen saatlik planlar kurun ki yolun yarısında sıkılıp olumsuz iç diyaloglara girmeyin. Ama sabırsızlık huyunuzu yenmek ya da daha sabırlı bir kişi olmak için de çaba gösterin bu süreçte. Nelere yetebileceğinizi her zaman bilin unutmayın biz insanız kanatlarımız yok zaman yönetiminizde uçmayı öğrenmeye vakit ayırmanızın bir faydası olmaz.
  • Zaman Tuzaklarını fark et ve onlardan kaçın. Burada en önemli terimimiz öz disiplin iz disiplininiz sizi zaman tuzaklarına karşı her zaman hazırlıklı tutsun. Örnek vermek gerekirse okuldan veya işten geldiniz. Planınıza göre on dakika içerisinde projeniz üzerine çalışmanız gerek. Siz bu on dakikalık dinlenme molanızı bugün yirmi dakika ertesi gün de otuz dakika yaparsanız bir zaman tuzağına yakalanmış olur ve planlarınızın dışına çıkarsınız en sonunda da zaten benim zamanım yok ki bu planları gerçekleştirmeye dediğiniz an gelir ve planlarınızdan tamamen koparsınız. Bir süreç planladığınızda ona uyun ve tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam edin.
  • Zamanı verimli kullanın on dakikalık bir işe bir günü ayırmayın veya tam tersi bir gününüzü alacak bir iş için bir saat ayırıp bu iş zaten çok zor ben bunu zaten yapamazdım demeyin kendinize. Önceliklerinizi bilin, Gereksiz duraklamaları önlemek için çıkabilecek aksaklıkları önceden düşünüp onları engelleyin. Örneğin ders çalışmanız gerek yarın çok önemli bir sınava gireceksiniz ama not defteriniz yok. Evden çıkıp kırtasiyeye not defteri almaya gittiğiniz süreç sizin planlamalarınızdan giden değerli vaktiniz bu sorunu oluşmadan önce fark edip çözerseniz sizin planlarınızın önündeki büyük bir engel kalkmış olur.

Zamanınızı keyif alacağınız ve size katkı sağlayacak verimli çalışmalarla doldurun. Unutmayın bir insanın en mutlu olduğu anlardan biri üretirken eğlendiği anlardır. Verimli ve Keyifli zamanlarınız olsun.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.