Zaman Yönetiminizde Size Yardımcı Olacak Teknikler

Soyut bir olgu olan zaman hayatımızın bir parçasıdır. Bu kavramla günümüzü planlar ve harekete geçeriz. Uyanmanın, yemek yemenin, dışarı çıkmanın, ders çalışmanın hatta mutlu olmanın bile bir zamanı vardır. Her şey planlı ve zamanlıdır.

Konuşurken bile dilimizin bir zamanı vardır. Geçmişle ya da gelecekle ilgili konularda doğru iletişim için zaman fiil eklerine ihtiyaç duyarız. Geçmiş, şu an ya da gelecek kavramları bizim oluşturduğumuz zaman dilimlerine aittir. Bir de zamanı yöneterek idareli kullanmamız gerekir. Çünkü zaman çoğu zaman yeterli olmaz ve yaratılamaz. Bir gün 24 saattir ve 24 saatin tamamını verimli kullanmamız gerekir.

Planlar yaparak daha verimli harcamaya çalıştığımız zaman için birçok teknik bulunuyor.

  • Pomodoro Tekniği

Francesco Cirillo tarafından 1980’lerin sonlarına doğru geliştirilmiş bu teknik günlük çalışma saatimizi parçalara ayırmayı temel alır. Parçalara ayırdığımız zamanın belirli kısımlarında mola vermeniz gerekir. Bu sayede mental olarak güçlenirsiniz. Beyninize tanıdığınız kısacık bir zaman bile daha enerji dolu hissetmenizi sağlar.

Bu tekniğe göre 25 dakikalık bir çalışma sonrasında 5 dakikalık kısa bir mola vermek ve bu düzende çalışmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Toplamda başka bir işle ilgilenmeden 4 periyot  sonrası daha uzun bir mola (15-20 dakika) verebilirsiniz.

Bu sayede odaklanmanız artacak ve daha verimli çalışacaksınız. Hem çalışmaya hem de dikkat dağıtan diğer şeylere vaktiniz olacaktır. Düzenli yapıldığında daha kısa sürede işlerinizin tamamlanmış olmasına olanak sağlar.

  • Getting Things Done (İşleri Bitirme Metodu)

David Allen tarafından gelitrilmiş bu metotta ise kişi tüm yapacaklarını listelemelidir. Daha sonra onları parçalara bölmeli ve küçük olan görevleri yerine getirmelidir. Daha büyük olan görevleri de yine küçük parçalar haline getirerek gerçekleştirmelidir.

Yapılacak işi gruplamak daha kolay yönetmeyi sağladığı ve küçük olanlar daha kısa sürede bitti için zamanı iyi yönetmenizi sağlar.

  • Eisenhower Matrisi

Dwight D. Eisenhower tarafından geliştirilmiş taktikte işlerinizi önemlilik ve aciliyet derecelerine göre 4’e ayırmalısınız. Bunlar; acil ve önemli, acil ama önemli değil, önemli ama acil değil, önemli değil ve acilde değil şeklindedir.

Acil ve önemli olanları hemen, acil ama önemli olmayanları başka birine devrederek, önemli ama acil olmayanları ne zaman yapacağına karar vererek, önemli ve acil olmayanları ise erteleyerek yapılır.

Bu sayede sizi strese sokacak işlere öncelik vererek stresinizi azaltmış olursunuz.

  • Parento Analizi  (80-20 Rule)

İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’nun keşfettiği bu kural bir görevin %80’inin %20’lik bir zaman diliminde tamamlanacağını savunur. Görevden geri kalan %20’lik kısım ise %80’lik bir zaman diliminde gerçekleştirilebilir.

Yani çalışmalarımızın sadece %20’si başarımızın %80’idir.

  • 168 Kuralı

Laura Vanderkam, zamanı önceliklerimiz doğrultusunda planlarsak, yanlış öncelikleri hatta bahaneleri de ortadan kaldırmış olacağımızı söyler. 168 saati yani bir haftada bulunan toplam saatimiz var.

Eğer günlük yaptığınız ve zaman kaybı olarak gördüğünüz ancak sizi iyi hissettiren bir durum varsa, bu durumda harcadığınız zamanı bir haftalık değer üzerinden kontrol etmelisiniz. Örneğin: Gününüzün 2 ya da 4 saatini televizyon izleyerek geçiriyorsanız ve bu size iyi geliyorsa bu 168 saaatin sadece 28 saati olduğunu unutmamalısınız. Geriye kalan 140 saat hala sizin saatiniz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.