Zihinsel Detoks Nedir? Beyne Nasıl Format Atılır?

İnsan beyni, düşünür ve inanır. Bu doğrultuda da eylemlerini gerçekleştirir. Yaşanılan olaylardan ziyade, olaylara yüklenen anlamlar belirleyicidir. Bu durumda ortaya farklı bakış açıları, düşüncelerin kontrol altına alınabilmesi gibi kavramlar çıkar.

Zihinsel Detoks Nedir?

Zihinsel detoks, tüm bu kavramları deneyim olarak kabul edip bugün ve geleceği olumsuz etkilerden kurtarmak demektir. Geçmişi silmek ya da geçmişte yaşananları hafızadan çıkartmak mümkün değildir. Fakat geçmişte yaşanılanları kabullenmek, bu durumu değiştirir.

Halen daha geçmişte yaşadığınız olaylardan ötürü kendinizi üzgün, öfkeli ya da kötü hissediyorsanız bazı şeyleri değiştirmeniz, zihinsel detoks yapmanız gereklidir. Bu sayede bugününüz, yarınınız ve geleceğiniz olumsuz etkilerden kurtulur.

Beyninizi bir bilgisayar olarak düşünmelisiniz. Eğer bildiğiniz şeyleri uygulayamıyor ve sorun yaşıyorsanız, bilgisayarı kullanmayı unutmuş olabilirsiniz. Bu durumda virüs temizler gibi beyninize format atmanız, güncellemeniz gerekir.

Öncelikle kabullenmekle işe başlayabilirsiniz. Yaşadığınız ayrılık, acı, ölüm veya hastalık gibi insanı derinden üzen durumların hayatın bir gerçeği olduğunu kabullenmelisiniz. Yaşadığınız tüm olumsuzlukların olabileceğinizi kabullenmek, ilk adımınızdır.

Kabullendiklerinizi affedebildiğiniz sürece, beyninizi temizleyebilirsiniz. Sizi terk eden sevgilinizi ya da ailenizi affedin. Sizi kıran, inciten herkesi affedin. Onlara affettiğinizi söylemenize gerek yok. Kendi içinizde onlarla barışın. Bu ağırlığı üzerinizden atmanız ikinci adımdır.

Olumsuz Düşünceleri Yakalayın

Zihninizin içerisinden sürekli olarak geçen olumsuz düşünceleri yakalamaya ve bunları beyninizden atmaya çalışın. “Hayatımda her şey kötüye gidiyor” demek yerine, “Her şey kötüye gidiyor ama dayanabiliyorum” deyin.

Kabullendiniz, affettiniz, olumsuzlukları yakaladınız ve sırada değişim var… Değişim, yaşamınızın bir parçasıdır. İnsan sürekli olarak değişir. Sorunu nerede görüyorsanız orayı değiştirin. Sorun saçlarınız mı? Yaşam alanınız mı? Nerede iyi hissediyorsanız evinizi oraya taşıyın. Size kötü gelen her şeyi değiştirin.

Tüm bu değişim sonucunda kendinizi suçlu ilan etmeyin. Özgüven eksikliği, suçluluk duygusu… Herkes hata yapabilir, yanlış yolları tercih edebilir. “İyi ki kötüyü yaşadım, yoksa öğrenemezdim” deyin. Kendinizi suçlamaktan vazgeçin. Bazen bazı şeylerin yaşanması gereklidir.

İyi ya da kötü, hep ya da hiç gibi değerlendirmelerden vazgeçin. Siyah ya da beyaz gibi değildir hayat. Kimi zaman grilikler olmalıdır. Bu nedenle bazen evet gibi hayırların, hayır gibi evetlerin olabileceğinin farkına varın.

Hayallerinizin ve hedeflerinizin olmasını sağlayın. Eğer hayatta herhangi bir amaç gütmezseniz, kendinizi başarılı olarak göremezsiniz. Mesela spor egzersizleri yapın. Günde 30 dakikanızı yalnızca kendinize ayırın.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.