3 Aylık Yaz Tatili Eğitimi Sekteye Mi Uğratıyor? Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Günümüzde çok tartışılan eğitim sistemi hakkında yeni bir tartışma konusu daha ortaya atıldı. Ancak bu konu öğrencilerin pek hoşuna gitmeyecek gibi görünüyor. Eğitim sisteminde son zamanlarda bir yaz tatillerinin konuşulmadığı kalmıştı. Şimdilerde 3 aylık yaz tatilinin öğrenci için çok uzun olup olmadığı konuşuluyor. Görünen o ki öğrenciler yaz tatili uygulamasından son derece memnunlar. Ancak bazı eğitimciler bu sürecin 3 ay olmasının öğrencinin eğitimini sekteye uğrattığı konusunda kararlılar. Peki gerçekten böyle bir durum var mı? Verimli geçen bir yılın ardından verilen 3 aylık yaz tatili öğrencinin tüm öğrendiklerini unutmasını mı sağlıyor? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ülkeler arasında eğitim sistemleri arasında da dağlar kadar fark var. Ortalama bir okul gününe baktığımız zaman Finladiya 5, Singapur ve Almanya 5,5, ABD 6.8, Çin ve Hollanda 7, Güney Kore’de 8 ve son olarak Tayvan’da 8.5 saat sürüyor. Ancak bu rakamlar Türkiye’nin eğitim sistemine geldiği zaman 9’a kadar uzanıyor. Bu rakamlar günümüz okullarında ikili öğretim hariç, tam gün eğitim alan öğrenciler için geçerli. Öğrencilerin okulda geçirdikleri süre ülkelerin eğitim düzeyleri ve eğitim sistemlerine göre değişiklik gösteriyor. Avrupa ülkelerinde eğitimin bu kadar övülmesinin asıl nedeni olarak çocukları sıkmadan, sadece derslere değil becerilerine yönelik yönlendirdikleri için farklı bir sistem uygulamalarından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Okul Süreleri Ülkelere Göre Değişiklik Gösteriyor

Dünya üzerinde pek çok ülke, pek çok millet ve devlet bulunduğuna göre tek tip bir eğitim yapısı olduğunu söylemek imkansız olacaktır. Her ülke kendi sistemine en uygun eğitim sistemini benimsiyor. Okulda geçirilen sürelerde bu sebeple ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Öğrencilerin okulda bulundukları sürelere baktığımız zaman Estonya 175, Finlandiya ve Hong Kong ve her açıdan bizi kıskandığı iddia edilen Almanya’da 190 iken, Güney Kore’de bu rakam 220 gündür. Türkiye’de ise bu rakam ortalama 180 gün olarak belirlenmiştir.

Eğitim Saatlerini Artırmak Bir İşe Yaramıyor

Listeye ve istatistiklere bakara okulda geçirilen süreyi ve verilen eğitim saatlerini artırmanın faydalı olmadığını görebilirsiniz. Ülkemizden çok daha kısa eğitim süresi bulunan pek çok ülkenin eğitim anlayışı ve başarısı açısından ön plana çıktığını görebilirsiniz. Bunun için eğitim sisteminin kaliteli olması çok daha önemli bir kriterdir. Yapılan pek çok uluslararası sınavda diğer ülkelerin gerisinde kaldığımızı söylersek eğitim sistemindeki eksikliklere bir kez daha vurgu yapmış olabiliriz.

Sonuç olarak okulu yılın her günü açık tutup öğrencilere ders anlatmakla çocukların eğitim sıralamasında ilk sıraya yerleşmesini sağlayamazsınız. Ve üç aylık yaz tatilinin öğrencilerin eğitim hayatlarını sekteye uğrattığını söylemek doğru bir çıkarım olmayacaktır. Her şeyden önce eğitim sisteminde görülen eksikliklerin doldurulması ve modern bir sistem belirlemenin daha doğru olacağı ortaya çıkan verilerle bir kez daha kanıtlanıyor.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.