Fiziksel yorgunluk dinlendiğiniz takdirde geçer fakat zihin yorgunluğu sanılanın aksine vücutta ağır tahribatlara yol açar. Zihin yorulduğu zaman, beynimiz de aynı oranda yorulur ve fiziksel olarak da zarar görürüz. Bu nedenle dönem dönem zihin temizliği yapmamız gerekir. Bu temizlik, beyin kaslarımızı rahatlatır. Sinir, stres, kaygı ve endişe seviyemizi de azaltır.
1. Yapabilirim De
Zihninizi yoran her ne varsa, o şeylerden uzaklaşın. Kendinizi yapabileceğiniz ve yapamayacağınız şeyler karşısında tanıyın. Duygularınızı bastırmayın ve açığa çıkmasını sağlayın. Başarıya gitmek için daima “yapabilirim” deyin ve motivasyonunuzu yükseltin. Çözümlenemeyen problemlere karşı bu kelimeyi kullanın. Fakat gerçekten çözülemeyen bir problem var ise kendinizi zorlamayın.
2. Hayatı Kolaylaştır
Hayatımızı zorlaştıran kişi sadece biziz. Biraz olsun yaşamı kolaylaştırmak, zihin temizliği yapmamızı sağlar. Keşkeleri, acabaları bir kenara bırakıp kendimiz gibi olmalıyız. Hayatımızda problem yaratan insanları çıkartarak yola çıkabiliriz. Ardından kendimiz gibi olmayı öğrenmeli ve gerçek duygu ve düşüncelerimiz ne ise açığa çıkarmalıyız. İçimizde bir şeyleri bastırmak, zihnimizi yorar.
3. Zihin Temizliği İçin Kendine Zaman Ayır
Ailene ve çevrene ayırdığın zamanı, kendine de ayır. Bir başına kalacağın zamanlar yarat. Bu zamanları gerçekten seni rahatlatan aktiviteler ile doldur. Günde 10 dakikalık bir zaman dilimini bile kendine ayırman, olumsuz tüm duygu ve düşüncelerden kurtulmanı sağlar.
4. Öfkelerinden Kurtul
Sürekli olarak öfke duygusunu yaşamak, zihni yorar. Bilinçaltında da etki bırakır. Bu nedenle zihni temiz tutmak için kırgınlıklarınızdan ve öfkelerinizden kurtulun. Bunun için de affedici olun. Önce kendinizi, sonra çevrenizi affedin.
5. Takıntı Yapmayı Bırak
Sürekli olarak bir şeyleri takıntı haline getirmek, stres, kaygı ve endişeyi arttırır. Yaşanan stres, kaygı ve endişe zihinsel ve ruhsal problemlerin oluşmasına neden olur. Düşüncelerinizi özgür bırakın. Sosyalleşin, paylaşın. Zihninizi kurcalayan bir durum varsa, bu durumu yaratan kişi ile konuşun. İçinizde tutmayın.
6. Zihin Temizliği İçin Spor Yap
Zihin temizliği için en iyi aktivitelerden biri spor yapmaktır. Haftada 3 defa 45 dakikalık yürüyüşler yapmak, evinizden iş yerine yürüyüş yaparak gitmek için zaman yaratın. Yapacağınız spor, dikkat seviyeniz ve duygularınız konusunda kontrol elde etmenizi sağlar. Aynı zamanda nabzınızın hızlanması kan akışının artmasını neden olur ve dolayısıyla yeni beyin hücreleri oluşur. Bu da zihninizi dinç tutar.
7. Depresif Ruh Halinden Uzaklaş
Sizi depresif bir hale getiren tüm düşüncelerden uzaklaşın. Kafanızın içerisinde kötü senaryolar kurmaktan vazgeçin. Bazı olaylar, sandığınız kadar önemli değildir ya da sandığınız gibi değildir. Bu nedenle sürekli olarak düşünmekten vazgeçin.
8. Kötü Alışkanlıkları Bırakın
Zihin temizliği için kötü alışkanlıklarınızı bırakın. Sigara, alkol, uyuşturucu vb. gibi kötü alışkanlıklar negatif düşüncelerin oluşmasına neden olur. Aynı zamanda beyindeki sinir hücrelerinin de zarar görmesine sebebiyet verir. Bu da zihnin daha fazla efor sarf etmesi demektir.