Bazı Durumlarda Susmak Konuşmaktan Çok Daha İyidir

“İnsanın ne konuşacak kadar zekaya, ne de susacak kadar akla sahip olmaması, büyük bir talihsizliktir.” – Jean de La Bruyere

Konuşarak her şey çözülebilir, sonuçta insanlar konuşa konuşa… An gelir susmak gerçekten en güzel cevaptır. Bazı durumlarda ise daha kötü şeyler doğurabilmesine karşın, tercih susmaktan yana kullanılmalıdır.

Susmayı Tercih Etmemiz Gereken Noktalar

Çok sinirli olmak

Aile belki de en çok sinirlendiğimiz ama en çok da sevdiğimiz güven alanımız gibidir. Zaten insan ancak sevdiği insanlara çok sinirli olabilir. Birine karşı hangi duyguyu besliyorsanız, o oranda zıt duyguları da yaşarsınız. Kısacası sadece sevdikleriniz sizi kırıp üzebilir ve sinirlendirebilir.

Bu yüzden bir tartışma esnasında çok sinirlendiysek, susmayı tercih etmeliyiz. Özellikle de çok sevdiğimiz kişilere karşı. Mesela ailenizin yanına tatile gittiniz ve sizin için önemli olan bir şeyi bulamıyorsunuz. Annenize defalarca odama girme deseniz de girmiş ve toplamış. Sizin değerlinizi de çöpe atmış. Bu noktada konuştuklarınız canınızın yanmasıyla doğru orantıda sert olacaktır. Seçiminiz susmak olmalı.

Karşınızdaki dinlemiyor

Bazen konuşuruz ama duvarlara çarparak bize döner her cümle. Bazen de dinlemez karşımızdaki, bir kulağından girerken, diğerinden çıkar kelimeler. Biz yine de vazgeçmeyiz, konuşmaya devam ederiz. Öğrensin, bilsin hissettiklerimizi diye. Ama nafile…

Bu durumu en çok sınıfta yaramazlık yapan kişilere derdini anlatmaya çalışan öğretmenler bilir sanırım. Öğrenci yapacağını yapmıştır ve geri kalanı önemsizdir onun gözünde. Bu durumda çok sinirlenen öğretmemiz sadece kendini yorar.

“Otoriteyi susmak kadar arttıran bir şey yoktur, söylemek fikri sulandırmakta, içteki ateşi dışa yayıp köreltmektedir.” – Charles de Gaulle

Alaycı kişi ile diyalog

Karşınızdaki insan alaycı bir kişiliğe sahipse zaten dedikleriniz onu incitemez. Aksine sizinle alay eden cümlelerle sizi daha da çok sinirlendirir ve yıpratır. Onları asıl şaşırtacak şeyse sakin kalmak ve susmak olacaktır.

Sustuğunuzda ise afallayacak ve bir sorun olduğu kafasına dank edecektir. Çünkü alaycı insanlar girdikleri duygusal savaşları çoğunlukla kazanırlar. Kazanamayacak olsanız bile bazı savaşlara gitmek istersiniz. Alaycı kişilerle tartışmak için kazanmanın yolu susmaktan geçiyor.

Cahille sohbeti kesin

Bazı insanlar vardır, anahtar deliğinden bakar dünyaya ve o insanlara en basit kelimelerle bile anlatsanız vaktiniz boşa gider. Sinir katsayınız artar her cümlesinde ama siz öğrensin istersiniz. İşte bu insanlara bir şey anlatmak deveye hendek atlatmak gibidir. Cahil diyerek insanları küçük düşürmek istemiyorum ama bazılarımız bilmediği konular hakkında bolca yorum yaparlar. O insanlara susmak, sizin için daha iyi olacaktır.

“Senin sessizliğini anlamayan, muhtemelen senin sözlerini de anlamaz.” – Elbert Hubbard

Durum değişmeyecek

Zamanı geri alamıyoruz ve olmuşla ölene çaremiz yok. Bu noktada da sinirlenmek yerine susup bir düşünün. Çünkü birine kaçırdığı tren için kızmanız, bir şeyleri yoluna koymak için harcamanız gereken zamanın yerini doldurur.

Sebepsiz yere insanları kırmak ve tartışmaların daha kötüye gitmesi

Hatalar tek taraflı olmaz genellikle ama mutlaka bir taraf daha hatalıdır. Bazı insanlar canı yandığında daha kırıcı olurlar. Eğer o insanlardansanız öfkeyle kalkıp zararla oturursunuz. Bu da tartışmaları büyütür çünkü değer verdiğiniz insanın kalbini kırmanız sizin de kalbinizi kırar. Sebepsiz yere incitmek yerine susmayı tercih etmelidir insan. Daha da kötüleşecek tartışmaları önleyebilmek, daha sakinken konuşabilmek için.

Ayrıca eğer telafi edilebilecek hatalarda bile sinirli olup, karşınızdakini kıracaksanız da susmanız en doğrusudur.

“Söylenemiyor çok şey, susmadan.” – Özdemir Asaf

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.