Adet Öncesi Gerginlik Yaşıyor Musunuz? PMS Nedir?

Premenstrual Sendrom kadınlarda düzenli olarak ayda bir tekrarlayan ve çeşitli durumlarla kendisini gösteren bir döngüdür. Bu durumlar psikolojik ya da fiziksel olarak ortaya çıkabilir. Kadınları bazı dönemlerde zorlayan bu duruma kısaca PMS diyebiliriz. Bu konuda bilinmeyenler ve yanlış bilinenler üzerine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Tuba Tarhan Gümüş kadınları ve erkekleri bilgilendiriyor. PMS dönemleri sadece kadınları ilgilendiren bir durum olmanın çok dışında. Hayatımızı paylaştığımız tüm insanlara fiziksel ya da ruhsal anlamda gösterdiğimiz hareketlerimizi etkileyebildiği için hakkına derin bir araştırma yapılması gerekiyor.

Kadınların genellikle her ay sağlıklı bir yumurtlama döneminden geçtiğini gösteren adetler öncesinde PMS dönemi başlıyor. Adet döneminden günler önce başlayan belirtiler bazen kadınların hayatını kabusa çevirebiliyor. Adet başladıktan sonra bittiği gibi bazı kadınlarda adetin bitimi ile son bulmaktadır.

Sosyal Hayatın En Büyük Düşmanı!

PMS belirtileri herkeste aynı yaşanmaz. Bazı kadınlar bu dönemi hafif etkilerle atlatırken bazı kadınların ise son derece ağır yaşadıkları gözlemlenmektedir. Hatta bazı kadınlarda ise hiç yaşanmamaktadır. İstatistiksel açıklamalara bakıldığı zaman genellikle kadınların yüzde 80’lik kısmı bu durumu yaşarken yüzde 20’lik kısmında böyle bir durum hiç olmamış havası bulunur. Çok küçük bir kısmında ise günlük yaşam yaşanmaz bir hal almaktadır. PMS dönemi ile başa çıkmak ve ortaya çıkan belirtileri en az seviyeye indirmek mümkündür. Bunun için kişinin stres düzeyi, vücudundaki mineral ve vitamin düzeyi, beslenme şekli etkili olmakla birlikte direkt olarak bir bağlantısı kaydedilmemiştir.

PMS Belirtileri

Kadınlarda ortaya çıkan bu durum bir tablo içerisinde incelendiği zaman bazı belirtiler gündeme gelmiştir. Sürekli yorgunluk hissi, karın şişliği ve hazımsızlık, kas ve baş ağrıları, memelerde hassasiyet, dikkat eksikliği, unutkanlık, sürekli uyuma hissi, bağırsaklarda çeşitli tepkimeler bu dönemde en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

PMS İle Nasıl Başa Çıkılır?

Öğünlerin yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Karında meydana gelen şişkinlik hissi için daha küçük porsiyonlar kullanılır. Ödem arttırıcı etkisi olduğu için tuz tüketimi kısıtlanabilir. Protein ve lif bakımından yüksek besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle bu anlarda alkol ve kafeinden uzak durmak vücudun dinlenmesi ve kendisini toparlaması açısından son derece önemlidir.

PMS dönemlerinde vücuda en iyi gelecek aktivite yapılacak egzersizlerdir. Özellikle vücudu ve kasları rahatlatacak olan yoga, aerobik üzerine hareketler kadınların tüm vücudunda etkisini kısa sürede gösterecektir. Yapılan araştırmalar stresle ve gerginlikle başa çıkmanın en iyi yolu olarak sporu tavsiye ediyorlar. Bu durumlarda düşük miktar B6 vitamini ile magnezyum desteği almak süreci kısaltabilir. Davranışsal ve fiziksel anlamda ağır tepkiler veren vücutlar için uzman bir doktor desteği almak her zaman daha iyi olacaktır. Böylece ilaç destekli çalışmalar kısa bir süre sonra vücudun daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.