Kış Depresyonu Tehlike Oluşturabilir! Nasıl Önlem Alabiliriz?

Kış aylarında soğuk ve kapalı havaların etkisini göstermesi psikolojik anlamda kişileri etkilemeye devam ediyor. Özellikle mevsim girişlerinde yaşanan depresyon kış aylarında etkileri ile birlikte daha korkutucu bir hale gelebiliyor. Yapılan bilimsel araştırmaların ardından mevsimsel olarak meydana gelen depresyonları kadınların erkeklere göre daha yoğun bir şekilde yaşadıkları belirlendi. Bu oran kadınlarda 4 kat daha fazla gelişiyor. Uzman Psikolog Sena Sivri yapmış olduğu açıklamalarda kış depresyonuna karşı alınabilecek çeşitli önlemleri sıraladı. Depresyonun önlenmesi ve atlatılmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Kaliteli ve Düzenli Uyku Bu İşin Sırrı!

Uzmanlar uyku düzeninin kişinin tüm hayatını derinden etkilediğini kanıtlamışlar. Uykuya dalınması beklenen odanın çok sıcak olmaması ya da çok soğuk olmaması gerekiyor. Rahatsız edebilecek her türlü duruma karşı korunaklı olması gerekiyor. Derin ve kaliteli bir uyku uyumak isteyenler için uzmanların en önemli uyarısı cep telefonları. Cep telefonlarını bırakarak yatağa girmek sosyal medyada zaman geçirmeyi ve dolayısıyla uykusuzluğun yaşanmasını engelleyebilir.

Yatak içerisinde uzun saatler cep telefonu ile oynamak sabahları yorgun uyanmaya sebep oluyor. Uyku sırasında herkeste salgılanan melatonin hormonu cep telefonu, televizyon, ışık gibi dış etkenlerle birlikte hızla azalıyor. Bu durum kişilerde mutsuzluk ya da çökkünlük gibi çeşitli ruhsal bozukluklara sebep oluyor.

Gün Işığından Kaçmayın

Doğal gün ışığı kişilerin hormonlarını olumlu yönden etkiliyor. Gün içerisinde yaşamınıza küçük molalar vererek gün ışığından yararlanmanın yollarını bulabilirsiniz. Kapalı mekanlarda fazla zaman geçirmek ruhsal sorunların habercisi olabilir. İş yerindeyken ya da evdeyken öğle aralarını ya da kahve molalarını dışarı çıkarak değerlendirebilirsiniz. Açık havada zaman geçirmek vücutta bulunan seratonin hormonunun salgılanma hızını artırıyor.

Sporu Hayatınızdan Çıkarmayın

Düzenli egzersiz yapmak sadece kas yapısı için değil ruhsal sorunlar içinde son derece etkili. Günlük 30 dakikalık egzersiz ya da yürüyüşler sırasında beyninizi boşaltabilirsiniz. Genel sağlığa faydalı olduğu kadar alışkanlık haline getirildiği zaman kişinin kendisini mutlu hissetmesini de sağladığı için son derece önemlidir.

Sosyal Çevrenize Daha Çok Zaman Ayırın

Kapalı havalar kişilerin ruh hallerinde çeşitli sorunlara neden olabilir. Kendimizi daha mutsuz ve yorgun hissettiğimiz zamanlarda sosyal çevremizden uzaklaşabiliriz. Yorgun olduğumuz zamanlarda arkadaşlarımızdan uzaklaştığımız gibi ailemize bile vakit ayırmak istemeyiz. Bu durum bizi rahatlatmak yerine daha büyük ruhsal sorunların habercisi olabilir. Kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlarda daha çok arkadaşlarımızla vakit geçirebilir ailemizi ön plana alabiliriz. Ayrıca motivasyonumuzu yükseltecek olan küçük tatiller yapabiliriz. Bu sayede içerisinde bulunduğumuz olumsuz ruh halinden kurtulmak için belirli adımlar atabiliriz.

Sağlıklı bir insanın ruh sağlığını da pozitif anlamda geliştirmesi gerektiği için sadece beden sağlığı tek başına yeterli olmayacaktır. Bu noktada kış depresyonunu uyacağımız küçük tavsiyelerle birlikte elimizin tersiyle itebiliriz. Böylece kışı daha pozitif geçirebiliriz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.