Aşk Bağışıklık Sistemindeki Genleri Etkiliyor!

Daily Mail tarafından yapılan habere göre aşkın bağışık sistemindeki genleri etkilediği ortaya konuldu. Aşk duygusunun bağışıklık sistemini yöneten genlerde nasıl bir etki bıraktığına dair yapılan araştırma sonucunda, aşık olma duygusunun gen düzeniyle alakalı olduğu keşfedildiği belirtildi.

Yapılan araştırmaya göre aşk duygusu kadınlarda ve erkeklerde farklı bağışıklık sistemi genlerini etkiliyor. Kadınlarda aşık olma duygusunun vücutta adeta virüs gibi yayıldığı ve bağışıklık sisteminin virüsle savaşır gibi tepkiler verdiği ifade ediliyor.

Benzer Fiziksel Tepkiler Veriliyor

Yapılan araştırmaya göre kadınlar aşık olduğu zaman bağışıklık sistemleri virüsle savaşan bir sisteme dönüşüyor. Kanser hastası birinin virüsle savaştığı tepkiye kadın bedeni de aşık olduğu zaman aynı tepkiyi veriyor. Benzer fiziksel değişimler meydana geldiği böylelikle saptanmış oldu.

Kadınlar yeni bir ilişkiye başladığı zaman vücutları yeni ve özel bir tür protein salgılamaya başlıyor. Bu protein vücutta “aşk hastalığı” yaratıyor. Bu durumda kadınlar yeni bir ilişkiye başladıklarında “aşk hastası” oluyor. Buna bağlı olarak da aşkın tek bir duygu değil, bir duygudan daha fazlası olduğuna dair iddialar güçleniyor.

Aşk Ölçülebilecek

Araştırma Los Angeles California Üniversitesi tarafından yapıldı. Araştırmayı yapan bilim insanları, yapılan araştırma sonucuyla birlikte ilerleyen zamanlarda aşkın “ölçülebilir” hale gelebileceğini ifade etti.

2 yıl boyunca araştırmayı gerçekleştiren California Üniversitesi bilim insanları, araştırma dahilinde 47 kadının bulunduğu bir grup oluşturdu. Grupta yer alan tüm kadınlardan kan örnekleri alan bilim insanları, aşkı ve aşkın vücutta yarattığı etkiyi izlemeye başladı. Araştırma sonucunda, aşkın ve aşık olmanın bağışıklık sistemini yöneten genleri etkilediğini tespit ettiler.

Araştırma, aşkın insan genlerinin fonksiyonu üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla başlamıştı.

Zaman içerisinde aşkın ölçülebilir hale gelmesiyle birlikte insanların gerçekten aşık olup olmadığının da tespit edilebileceği ifade edildi. Ortaya çıkan sonuçlar baz alındığında aşk hissinin zamanla kaybolmasının sebebi ise interferon proteininin salgılanmasının azalması ya da hiç salgılanmaması olarak yorumlanıyor.

Salgılanan Proteinin İsmi “İnterferon”

Kadınların yeni bir ilişkiye başladığı zaman vücudu tarafından salgılanan proteinin ismi ise “interferon” olarak yer alıyor. Bu durumda vücut interferon salgılıyor ve bağışıklık sistemi bu proteini virüs olarak algılıyor. Proteinin vücutta yok edilmesi için bağışıklık sistemi savaş başlatıyor.

Araştırmacıların elde etmiş olduğu sonuçlar Psychoneuroendocrinology’de rapor halinde yayınlandı ve rapor içerisinde kadınların yaşamış olduğu bu duruma yönelik olarak “Yeni bir aşk sadece psikolojik değil, aynı zamanda fizyolojik değişimleri de beraberinde getiriyor.” ifadesine yer verdiler.

Raporun devamında ise: “Bu bulgular doğal bağışıklık sisteminin selektif yukarı regülasyonunda viral enfeksiyonlara karşı cevap olarak görülür ve insan hayatının en önemli deneyimlerinden birinin immunoregülatör korelasyonunu daha iyi anlamamızı sağlar.” ifadeleri yer aldı.

Henüz erkekler hakkındaki rapor ise yayımlandı. Aşkın erkekler üzerindeki etkisinin henüz bilinmediği de iddia edildi.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.