Doğu Anadolu’nun En Büyük İkinci Gölü: Çıldır Gölü

Doğu Anadolu Bölgesi’ni gezmek, burada farklı aktiviteler yapmak isteyenlerin en popüler adreslerinden biri Çıldır Gölü olmaya başladı. Eskimo usulü balıkçılık yapabileceğiniz, Sibirya soğuklarının etkili olduğu bölge Kars-Ardahan sınırları içerisinde yer alıyor.

Balıkçılığın popüler olduğu bölgeyi gezmek isteyenler, Çıldır Gölü üzerinde farklı manzaralara eşlik edebiliyor. Kışın tatil yapmak isteyenlere eşsiz bir doğa tatili sunan bu bölge, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ikinci en büyük gölü.

50 Santimetrelik Buz Tabakası

Sibirya soğuğunun hissedildiği bu gölde, kış aylarında göl yüzeyi tamamen buzla kaplanıyor. Bölgede etkili olan soğuk hava sebebiyle buz tabakası yer yer 50 santimetreye ulaşabiliyor.

Çıldır Gölü, 123 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Göl, birçok dere ve pınarla besleniyor olmasına rağmen Ermenistan sınırında yer alan Arpaçay’dan çıkış noktası buluyor. Deniz seviyesinden 1929 metre yükseklikte bulunan gölün en derin yeri ise 42 metre olarak yer alıyor.

Yılın 6 ayı kar ve buzla kaplı olan göl, kışın tatil yapmak isteyen tatilcilere doğa harikası bir seyahat fırsatı sunuyor.

Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Çıldır Gölü’ne gitmek isteyenler için ulaşım üç farklı şekilde yapılabiliyor. Bulunduğunuz yerden otobüsle Kars’a gelebiliyorsunuz. Dilerseniz uçak seyahatiyle bu göle ulaşmanız da mümkün. Tam olarak Kars-Ardahan arasında yer alıyor. Bu sebeple Kars’a iniş yapmanız daha iyi olacaktır.

Bir diğer ulaşım yolu ise tren yolculuğu… Buraya gelmek isteyenler Kars Rail olarak da bilinen Doğu Ekspresi’ni kullanabiliyor. Eğer tren yolculuğunu tercih edecekseniz yolculuğunuz 24 saat sürüyor. Bu da tatil planınıza 1 gün eklemeniz gerektiği anlamına geliyor.

Kars Üzerinden Çıldır Gölü’ne Ulaşım

Kars merkezinden Çıldır Gölü’ne seyahat etmek isteyen vatandaşlar için yine 3 farklı seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki merkezden kalkan dolmuşlar. Bu dolmuşlar ile Çıldır Gölü’ne kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.

İkinci seçenek ise araç kiralama olarak yer alıyor. Eğer ehliyetiniz varsa Kars’a gelmişken araç kiralamanızı ve çevre illeri gezmenizi öneriyoruz. Hem rahat hem de konforlu bir seyahat için araç kiralamanız daha iyi olacaktır.

Son seçenek ise taksi kullanmak… Bu bölgeye bazı taksiciler sürekli olarak turist ya da gezgin götürüyor. Taksiciler ile anlaşarak bu göle çok çabuk bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kars’ta Konaklama

Kars Bölgesi’nde birçok konaklama çeşidi mevcut. Burada 3,4 ve 5 yıldız oteller olduğu gibi ev ya da daire kiralama hizmeti veren yerler, pansiyonlar ve butik oteller de yer alıyor.

Kars’ta konaklamak isteyenlere en uygun bütçeli konaklama imkanını öğretmenevleri vermektedir. Oldukça uygun fiyatlar üzerinden öğretmenevinde konaklama yapılabilmektedir. Fakat konforunuz yüksek olsun istiyorsanız Kar’s Otel bölgenin en çok tercih edilen ve en popüler olan oteli olarak listenin başında yer alıyor.

Kar’s Otel’e ek olarak, Kars Konak Otel ve Hotel Kent Anti’de konaklama yapabileceğiniz en iyi oteller arasında bulunuyor.

Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Kars’a gelmiş ve Çıldır Gölü’nü ziyaret etmişken yapabileceğiniz birçok aktivite de bulunuyor. Çıldır Gölü üzerinde 10 dakikalık bir kızak turu yapabilirsiniz. Tur halinde düzenlenen kızak turları içerisinde yöresel dans gösterileri yapılmakta ve şarkılar da söylenmektedir.

Yine Çıldır Gölü üzerinde yapabileceğiniz aktivitelerden bir diğer eskimo usulü balık avıdır. Buradaki insanlar kazma ve küreklerle göl üzerinde balık avlama işiyle uğraşmaktadır. Dilerseniz siz de bu aktiviteye katılabilirsiniz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.