Duygusal Zeka Geliştirmek İçin 3 Temel Adım

Duygusal zeka, kısaca EQ (Emotional İntelligence) günümüzde hem sosyal yaşam hem de iş yaşamında oldukça önemli bir hale gelmiştir. İşletmeler, bireylerin sahip olduğu EQ’ya daha fazla önem vermektedir. Bunun sebebi, son yıllar içerisinde liderlik özelliğinin, kişisel gelişimin ve iletişimin ön plana çıkmasıdır. Bu üç temel unsur, insan yaşamındaki performansı, verimliliği, yaratıcılığı ve girişkenliği etkilemektedir. Dolayısıyla duygusal zeka geliştirmek hem zihinsel hem de fiziksel açıdan hayatımızda büyük bir yer teşkil etmektedir.

İlgili İçerik: Mantığınızı Dinlerken Kalbinize de Fikrini Sordunuz mu?

Bir insan duygusal zekaya sahip olduğunda aşağıdaki 4 temele de sahip olduğunu gösterir:

  1. Kendini ve başkalarının duygularını net bir şekilde anlayabilmek
  2. Düşünce ve karar verme süreçlerinde mantığı ile birlikte duygularını kullanmak
  3. Duyguların iletmiş olduğu sinyalleri ve duygusal iletişimi anlamak
  4. Bir hedefe ulaşmak isterken duygularını yönetebilmek

Yukarıdaki 4 temel unsur, insan yaşamı içerisinde olmazsa olmaz denilen parçalardır. Her insan, hayatının bir bölümünde kendisine başarmak istediği hedefleri koyar. Bunun için çabalar ve mücadele eder. Tüm bu mücadele ve çaba için EQ sahibi olmak gerekir. Duygusal zekaya sahip olunmadığı takdirde herhangi bir olay, hedef, durum karşısında sadece mantıkla hareket etmek, sizi hiçbir zaman başarıya götürmeyecektir.

Peki duygusal zeka geliştirmek için ne yapmak gerekir?

1.      Duygusal Zeka Geliştirmek İçin Hisset

Duygusal zekayı geliştirmek istendiğinde, duygulara biraz daha önem vermek gerekir. Bunun için olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiğinizi öğrenmelisiniz. Üzgünken, kızgınken ya da sakinken iyi ya da kötü olay karşısında nasıl tepki vereceğinizi öğrenmek, duygularınızı hissetmenizi sağlar. Bir duyguyu yeterince hissetmiyorsanız eğer, bu durum kararsızlık yaşamanıza, düzgün bir şekilde düşünce oluşturamamanıza neden olur. İnsanlar gerçek hislerini açığa çıkardığı takdirde rahatlayabilir. Bu nedenle duygularınızı tetiklemek, hissetmek ve gerçekten bu hisleri yaşamak önemlidir.

2.      Duygusal Zeka Kararları Etkiler

Acı gerçek şudur ki nasıl karar vermemiz gerektiğine mantığımızdan önce duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımız karar verir. Üzgün veya endişeli olmak, hiç reddetmeyeceğiniz bir iş teklifini, evlilik teklifini ya da tatili reddetmenize neden olabilir. Daha da ötesi, hayatta karşınıza bir kere gelebilecek olan fırsatları kaçırmanıza sebep olabilir. Her başarı bir fırsattan doğar ve bu fırsatlar karşınıza çıktığında ne hissettiğinizi bilmeniz gerekir. Bunun için öncelikle duygularınızın kararlarınızı nasıl etkilediğini keşfetmelisiniz. Nasıl hissettiğinizi bilmek, elde edeceğiniz başarıyı ya da başarısızlığı bilmek demektir.

İlgili İçerik: Duyguları Yönetmek İçin 3 İpucu

3.      Sorumluluk Kabul Edin

Duygularınızın, duygularınız sonucundaki hareket ve kararlarınızın, hissettiğiniz şeylerin sorumluluğunu kabul etmelisiniz. Patronunuzun, arkadaşınızın ya da eşinizin sizi üzüyor olduğunu söylemek, sorumluluktan kaçmak demektir. Bir başkasının sizin duygularınız üzerinde çok fazla etkisi olduğunu ve sizin duygularınızı kontrol ettiğini gösterir. Eğer duygularınızı ve kararlarınızı yönetmek istiyorsanız, önceliğiniz sorumluluk almak olmalıdır. Duygusal zeka, sorumluluk sahibi olmayan kişilerde varlığını hiçbir zaman göstermez. Bu nedenle, ne kimsenin hayatına, kararlarına ve duygularına karışın ne de bir başkasının size karışmasına izin verin. Herkes kendi hislerinden, hal ve hareketlerinden, kararlarından sorumludur. Unutmayın.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.