İş Hayatında Girişimci Kime Denir? Girişimcilerin Kişisel Özellikleri Nelerdir?

Toplumsal bakış açısına göre girişimci, belirli bir alanda bir miktar sermayeyi ortaya koyarak kar amacıyla risk alıp kendi işini kuran kişidir. Girişimci olmak için yalnızca işletme sahibi olmaya gerek yoktur. Bazı kişisel özelliklerde girişimci ruhu olarak nitelendirilir. Girişimci kişi başka bir şirkette çalışabilir, çalışırken girişimci ruhu ile bu sıfata sahip olabilir. Bir kişi çalıştığı iş yerini ve işini sahipleniyorsa, iş yeri için attığı adımlar risk taşıyorsa o kişi girişimci olarak nitelendirilir. Girişimci kişi yalnızca iş hayatında değil politika alanında da yer alır. Olaylara resmin içinden çıkıp büyük tabloya bakmayı bilirler. Bu bakış açısı ile farklı fikirler ortaya koyarak yaptıkları işi büyütmek için attıkları adım risk taşır. Aynı şekilde farklı bakış açıları ile buldukları çözüm çalıştığı alanı bir adım daha ileri taşır. İşverenlerin görüşmelerde dikkat ettikleri en genel kural da girişimcilik ruhudur. Çalışanların büyük tabloya bakarak, çalışılan alanı bir adım daha ileri taşıyacak nitelikli kişiler yetiştirmelerini isterler. Girişimciler para kazanmanın yanında birde değer ortaya çıkarır. Yeni pazarlara ulaşarak farklı kişilere de istihdam sağlar.

Girişimcilerin Kişisel Özellikleri Nelerdir?

Girişimci olabilmek için özgüvenli, cesaretli, bilgili, deneyimli ve öngörülü olmak gerekir. Girişimci olmak planlar üzerinde hareket etmek, cesaretli adımlar atmak ve yılmadan mücadele etmeyi gerektirir. Yalnızca bilgi ve deneyime sahip kişi girişimci olarak bir işe adım atsa bile bu durum uzun soluklu olmayabilir. Bu sebeple girişimci kişide bu özelliklerden birçoğunun bulunması gerekir. Girişimci kişi açık görüşlü ve ileri görüşlü olmalıdır. Bugünün şartlarından ziyade gelecek ile ilgili planlar kurarak ihtiyaç duyulabilecek projeler oluşturup, geliştirmelidir. Girişimci kişi kendini tanıyıp, içsel kontrolünü ele alarak fırsatları görmeli ve hedef odaklı hareket etmelidir. Motivasyonunu kaybetmemesi gerektiğini ve kaybettiği anda mağlubiyeti kabul ettiğini bilir.

Girişimcilik ruhu yeniliklere açık olmayı gerektirir. Girişimciler için en önemli konuların başında iletişim gelir. Sosyal ortamlarda bulunarak fikir alış verişi yapmayı önemseyen biri olmalıdır. İletişim becerileri yüksektir ve çalıştıkları ortamda maksimum performans göstererek çalıştıkları kişileri motive ederler. Çalışılan ekip ile birlikte motivasyonu yüksek tutarak, doğru iletişimle projelerinizi hedefe götürebilirler. Aksi takdirde projelerinizde kopukluk olacak ve sorunlar ortaya çıkacaktır.

Girişimci kişiler zaman yönetimini en iyi şekilde yaparlar. Çok çalışmak yerine verimli çalışmanın daha başarılı olduğunu bilirler. Bir işe başlamak için bahane üretmeden çalışırlar. Çoğunluğun sözlerine dikkat etmeden, kendi bildikleri büyük tabloya bakarak işin henüz başındayken sonunu görürler ve risk alırlar. Bu durum kişinin özgüveniyle ilgilidir. Özgüven eksikliği yaşandığı anda tereddütlerin oluşacağını ve ellerindeki fırsatları kaçıracaklarını bilirler. Aldıkları riskin yetki ve sorumluluğunu da üstlenirler. Karar alma mekanizmalarında özgür bir ortam benimseyerek aldıkları karar doğrultusunda geri dönüşümlerin doğru olmasına dikkat ederler. Çalışılan ortamda birlik ve beraberliğe önem gösterirler. İşlerini severek ve anlamlandırarak yapmayı tercih ederler. İş ortamında kendini geliştirmeye özen gösterip, ekip arkadaşlarını da performans yükseltmeye yönelik ödüllendirme yaparlar. Bu durum yönetim becerisi ile ilgilidir. Sistematik çalışmaya ve planlama yeteneğine sahip kişilerdir. Yapılan işi planlar dahilinde yürütüldüğü takdirde başarılı sonuç alacaklarını bilirler. Sistematik çalışarak eksiksiz bir proje yürütürler ancak planlama aşamasında gereksiz detaylara takılıp vakit kaybı yaşamamak için tekrar belirgin özelliklerden olan zaman yönetimini iyi sağlamaları gerektiğini bilirler. Tüm bu özelliklerden sonra projeniz hakkındaki finansal bilgiyi iyi hesaplayabiliyor olmanız gerekir. Tüm kriterleri göz önünde bulundurarak rakamları kontrol etmelidir. Bu sebeple projelerin doğru sonuç vermesi için para ve finansal konularda da kendini geliştirmiş olması gerekir.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.