Yeni Başlanan Bir İşte Başarılı Olmak için Neler Gerekir?

İş hayatına yeni başlayan kişiler ya da kariyer değişimi yaparak başka bir sektöre, firmaya, kuruma ya da şirkete geçen kişiler için “ilk gün” oldukça heyecanlı ve stresli geçer. Kariyer yaşamının ilk günü hem en eğlenceli hem en çok hatanın yapıldığı hem de ilerleyen zamanlarda geriye dönüp bakıldığında insanın gülümsemesini sağlayan anılar biriktirdiği gündür. Bu nedenle yeni iş heyecanı hem tatlı hem de acıdır.

Yeni bir işe başlanıldığı zaman en büyük arzu, kısa zaman içerisinde başarıyı yakalamak ve başarılı olmaktır. Çalışılan sektör, iş pozisyonu ya da şirket fark etmeksizin herkesin hayali, çalıştıkları pozisyonda kısa zamanda yükselmek, en başarılı personellerden biri olmak ve yüksek kazanç elde etmektir. Fakat personeller açısından yükselmek ve kısa zaman içerisinde başarı elde etmek o kadar kolay değildir. Doğru meslek seçimi, doğru kariyer hedefleri ve planları, bazı becerilere ve kişisel özelliklere sahip olunması başarıyı direkt olarak etkiler. Bu nedenle çalışma hayatında başarılı olmak için tüm bu alanlarda başarı elde  etmek gerekir.

O halde işe yeni başlayanlar ya da yeni bir işe başlayanlar ne yapmalıdır?

İş Hayatına Yeni Başlayanlara Öneriler

İş hayatına yeni başlayanlar için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır:

  • Çalışma hayatının en başında girişimci olmaya, sorun çözmeye odaklanmaya, çalışma ortamlarını risksiz hale getirmeye odaklanmak gerekir. Sorunlara yönelik çözüm odaklı olmak, hem patronları memnun eder hem de çözümünüz başarılı olursa sizi… Çünkü başarı aynı zamanda tatmin olmakla ilgilidir ve iş yaşamında tatmin olmak için “bir şeylerin üstesinden gelmek” gerekir.
  • İş ile ilgili konularda birbiriyle bağlantılı olan noktalara dikkat edip, bu noktalardan yeni fikirler üretmeye çalışmak verimli bir çalışanın özellikleridir. Dolayısıyla şirketler de çalışanlarının bu özelliklere sahip olmasını ister ve bu özelliklere sahip olmak kişisel verimi artıracağı gibi şirket başarısını, rekabet ortamını ve performansını da arttıracaktır.
  • Eğitime önem veren ve verimliliği artırma odaklı çalışan şirketlere iş başvurusu yapmak kariyerinizi olumlu yönde etkiler. Başvuru yaptığınızda ya da iş görüşmesine davet edildiğinizde, şirket içi hizmetlerin neler olduğunu ve nasıl faydalanılabileceğinizi öğrenmeye özen gösterin. Aynı zamanda şirketin personellerini teşvik etmek ve motivasyon arttırmak için ne gibi uygulamalar yaptığını öğrenin. Şirketin çalışanlarına yönelik uyguladığı takdir, teşekkür ve ödül sistemlerini öğrenmek, elde ettiğiniz başarılarda sizi neyin motive edeceğini öğrenmek demektir. Başarılı bir lider/şirket yöneticisi, çalışanlarını nasıl motive edeceğini bilmelidir.
  • İş hayatında gerekli olabilecek bütün iletişim yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olmak, bilinmeyenleri öğrenmek teknolojiye ayak uydurmak iş yaşamında gelişim için gereklidir. Kişisel gelişimine önem vermeyen personeller, başarısız olmaya da mahkumdur.
  • Aile ve iş yaşamı ile özel arkadaşlıklar ve çalışma arkadaşlıkları arasındaki dengeyi kurabilmek iş yaşamında oldukça önemlidir. Dengeli ilişkiler kuran bir çalışan aranan çalışandır. Çünkü özel yaşamındaki problemleri iş yaşamına, iş hayatındaki problemleri ise özel hayatına asla taşımayacaktır. Bu da kendisini nasıl motive ettiğini bildiğini ve profesyonel olduğunu gösteren özelliklerden biridir.
  • Ekip halindeki çalışmalarda disiplinli olmak hem lider hem takipçi olmayı başarabilmek iş verenler tarafından aranan personel özellikleri içerisinde yer alır. Mümkün mertebe personellerin dışa dönük, iletişim yönü kuvvetli ve takım çalışmasına uyumlu olması, iş yaşamındaki başarının anahtarlarındandır.
Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.