Şimdi Erteleme Hastalığınızı Ertelemenin Tam Vakti

Erteleme hastalığı ya da procrastination; bir işi yapabildiği son noktaya kadar ertelemesi ya da yapmamak için elinden geleni yapması anlamına gelir. Bilinçli bir şekilde yapacağı şeyleri ağırdan almak, öncesinde gereksiz zaman harcamak ve yapılması gereken şeylerden kaçınma, toplumda epey yaygındır.

Bir iş için yeterli enerji ve kaynak olmasına rağmen bir ya da birden fazla ertelemeniz ya da o işi yapmaktansa başka şeylerle ilgilenmeniz bu hastalığa sahip olduğunuz anlamına gelir. Sürekli ertelemek iş yoğunluğu yarattığı için zaman doğru şekilde kullanılamaz. Bu da sinir ve strese neden olabilir. Biriken işlerle birlikte zamanında kısalmış olması, yapılan işin verimliliğini de etkiler. Erteleme hastalığı tüm sosyal yaşantımızı, etkileyen olumsuz bir davranıştır.

Erteleme hastalığına sahip olan kişiler, hayatlarına birtakım şeyler ekleyerek bu hastalığı yenebilirler.

Erteleme Hastalığına Karşı Yapılacaklar Listesi

  • Kısa yürüyüşler yapın: Her gün kısa da olsa yürüyüş yapmak yeni bir enerji kaynağı oluşturacaktır. Hem bedeniniz hem de zihniniz canlanır.
  • Zamana hakim olun:  Bir işe odaklanmanız için dikkat dağıtan şeyleri ortadan kaldırmalısınız. Çalışma zamanınızı iyi seçmeniz ve diğer etkenleri uzaklaştırmanız, ertelememenizi sağlayacaktır. Kimsenin ya da hiçbir şeyin zamanınızı bölmesine izin vermeyin.
  • Doğru zamanda yapın: En verimli olduğunuz zamanı bilmelisiniz. Verimlilik kişiden kişiye ve saatlere göre değişkenlik gösterir. Uzmanlara göre, sabah saatleri en verimli olduğumuz dönemler arasında yer alır. Eğer sizde durum farklıysa öncelikle bunu öğrenmelisiniz ve doğru zamanda çalışmaya başlamalısınız.
  • 80/20 Kuralını kullanın: İş hayatında başarının anahtarı olan bu kural ile eksiklerinizi tamamlama fırsatınız doğar.
  • İş önceliğine karar verin: İşlerinize başlamadan önce, hangisinin daha öncelikli olduğuna karar verin.
  • Büyük ve uzun sürecek işleri parçalara ayırın: Gününüzün neredeyse tamamını alacak işleri parçalara ayırın. Hepimiz kolay olanları önceden yapmayı tercih ediyoruz. Diğer işler ise gözümüzde sürekli büyüyor. Bu yüzden onları parçalara ayırarak daha kolay hale getirmek faydalı olacaktır.
  • Küçük işleri aradan çıkarın: Daha kısa sürede tamamlanacak işleriniz, ilk yapmanız gerekenler. Çünkü ne kadarını tamamlarsanız o kadar motive olursunuz. Günün yarısına gelmeden birçok işi bitirmeniz kafanızı da rahatlatacaktır.

Ertelemeyi Erteleyin!

  • Ara vermeyi ihmal etmeyin: Yaptığınız işe odaklanmanız, doğru ve eksiksiz yapabilmeniz için oldukça önemlidir. İşin başından ayrılmadan saatlerce çalışmanız hata oranını arttırdığı için molalar vermekte fayda vardır. Yarım saat çalıştıktan sonra beş dakikalık bir molayı ödülünüz kabul edin ve dinlenin.
  • Kendinize sizi motive edici hediyeler verin: İsterseniz her işin sonunda, isterseniz bir grup işi bitirdikten sonra en sevdiğiniz şeylerden atıştırabilirsiniz ya da sevdiğiniz başka bir şeyi hediye olarak alabilirsiniz. Bu da motivasyonunuzu arttıracak ve işlerle aranızdaki sorunu giderecektir.
  • İyi uyuyun: Uykusuzluk gündelik hayatımızı olumsuz etkileyenler arasında yer alıyor. Bu nedenle iyi uyumalı ve uykusuz kalmamalısınız.
  • Nedenlerinizi bilin ve kendinize hatırlatın: Yaptığınız iş ne olursa olsun, neden yaptığınızı kendinize sorduğunuzda, cevabınız sizi motive eder. İş projesini bitirmek ikramiye, okul projesini bitirmek iyi notla sonuçlanacağı için, kendinize hatırlatmanız yararlı olacaktır.
  • Tamamlanan işlerin listesini tutun: Gün içinde bitirdiğiniz işlerin bir listesini yaptığınızda, neleri başarabildiğinizi görürsünüz. Hatta günlerce ertelediğiniz işlere geri dönüp baktığınızda, kendinize inancınız artar ve motive olursunuz.
  • Kendinize kötü davranmayın: İnanmak başarmanın ilk adımı olduğu için kendinizi demoralize etmemelisiniz. Bu konuları araştırmak bile bir adım olduğu için hala umudunuz var demektir. Bu yüzden kendinize inanın.
Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.