Ağız Kokusu Hayatınızı Kabusa Çevirebilir! Kanser Olabilirsiniz!

Sosyal yaşantımızda en çok karşılaşılan sorunlardan birisi ağız kokusu. Bu bazen bizim başımıza gelebildiği gibi bazen en sevdiklerimizin başına gelebiliyor. Ağız kokusu basit bir durum olarak görülmesine rağmen aslında hiç de öyle değil! Çoğu zaman sosyal yaşantımızı engelleyen ve en özel anlarımızı mahveden bu sorun daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çoğumuz ağız kokusunu hafife alıyoruz. Sebepleri çeşitli olabilir ancak bir süre sonra kalıcı hale gelen ağız kokusunun kanser belirtileri arasında yer aldığını biliyor muydunuz?

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Mehmet Akdağ ağız kokusu hakkında vatandaşları uyardı. Ağız kokusunun sürekli hale gelmesi dil kanseri belirtileri arasında yer alıyor. Erken müdahalenin hayat kurtardığı bilinirken uzmanlar ağız kokusunun gözardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarılarını yineliyorlar.

Dil Kanseri Nedir? Belirtileri Nasıl Olur?

Halk arasında dil kanseri çok yaygın bilinen bir hastalık olmamakla birlikte günümüzde de en az yaşanan kanser türlerinden birisidir. Bu konuda pek çok kişi hastalığın seyri ve hastalığın belirtileri konusunda bilgisiz olduğu için zamanında müdahaleler gecikebiliyor. Kanser hastalığı için erken teşhisin son derece önemli olduğu bilinirken geç kalınması ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Ağızda zaman zaman çıkan aft dediğimiz küçük yaralar yemek yememizi ve hatta konuşmamızı zorlaştırabiliyor. Ancak bu yaralar nadiren oluşup bir süre sonra kendiliğinden geçiyor. Ağızda meydana gelen ancak bir türlü geçmeyen yaralar son derece tehlikeli olabilir. Yaralarla birlikte oluşan ağızda uyuşma hissi ve ağız kokusu dil kanserinin aslında geç dönem belirtileri arasında yer alıyor. Çok ciddiye almadığımız ağız kokuları aslında kanser belirtisi!

Hangi Etkenler Dil Kanserine Sebep Olur?

Sigara bağımlılığı dil kanserinin oluşumunda son derece önemli bir etken. Özellikle sigaranın içinde bulunan nikotin ve diğer zararlı maddeler ağız içerisinde direkt temasa geçtiği için kanser oluşumuna sebep olabiliyor.

Tüm vücudumuzla birlikte ağzımızın hijyenini ve bakımını sağlamakta sağlık için son derece önemli. Ağız hijyeninin yeterince sağlanmadığı kişiler yapılan araştırmalar sonucunda dil kanserine en yakın kişiler olarak belirlendi. Bunun için ağız ve diş bakımını sağlamak, günlük olarak diş fırçalamak hem kanseri hem de oluşabilecek enfeksiyonları engelleyebilir.

Bazen dilde çeşitli sebeplere bağlı olarak dil tümörleri çıkabilir. Bu tümörler zararsız olduğu gibi tehlikeli parçalarda olabilir. Doktor tarafından şikayetleriniz doğrultusunda dil tümörü teşhisi konulduysa mutlaka biyopsi yapılmalı ve tümörün zararlı mı yoksa zararsız mı olduğunun anlaşılması gerekir.

Kanser hastalığının olumlu tedavisinde erken teşhis son derece önemlidir. En ufak şikayetlerin gözardı edilmesi ve yeterince önemsenmemesi ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Bunun için ağızda meydana gelen yaralar, devamlı hale gelen ve rahatsız edici boyutlara ulaşan ağız kokusu ve ağızda fark edilen çeşitli kitleler için acilen doktorunuza başvurmalı ve gerekli kontrolün yapılmasını sağlamalısınız.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.