Çin Keşif Aracındaki Pamuk Tohumları Filizlendi!

Bu ayın başında Ay’ın en karanlık tarafına iniş yapan uzay aracı Chang’e-4 içerisinde pamuklanması beklenen pamuk tohumlarını bulunuyor. Tohumlar filizlendiğinde Çin “Ay’daki İlk Biyolojik Deneyi” tamamlamış olacaktı.

Chang’e-4, Ocak ayının başında Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yaptıktan sonra, pamuk tohumlarının filizlenmesini beklemeye başladı. Çin tarafından Ay’a yollanan Chang’e-4 isimli araç aynı zamanda karanlık yüzeye inen ilk keşif aracı olarak da kayıtlara geçti. Ay’ın karanlık yüzeyine inmesiyle daha fazla araştırma imkanı yarattı.

Karanlık Yüzeye İnen İlk Araç

Chang’e-4, Çin tarafından Ay’a yollanan ilk keşif aracı değil ama Ay’ın karanlık yüzeyine inen ilk keşif aracı oldu. Araç bu yüzeye inerek daha fazla örnek toplayabilecek ve dolayısıyla mineral toplayarak daha çok inceleme yapılabilmesinde katkıda bulunacak.

İçerisinde insan bulunmayan bu araç insansız uzay araçlarından biri olarak yer alıyor. 8 Aralık 2018 günü dünyadan ayrılan Chang’e-4 aracının içerisinde pamuk tohumları bulunuyordu. Bu tohumlar kapalı cam fanuslar içerisinde yer alıyordu.

Keşif aracının kontrolü ise Çin’deki uzay merkezine bağlıydı. Buradaki sistemle tohumların sulaması, gübrelenmesi gibi işlemler de yapılabiliyordu. Kontrol sisteminden sulama komutu verildiğinde pamuk tohumları sulanabiliyordu.

Tohumlar Filizlendi

Pamuklar için araç içerisine tamamen suni bir ortam oluşturulmuştu. Cam fanuslar içerisinde bulunan pamuk tohumları, merkez tarafından sulama komutu verildikten sonra filizlenmeye başladı. Böylelikle Çin, Ay’da pamuk tohumu filizlendiren ilk ülke olarak da tarihe geçmiş oldu.

Çin keşif aracıyla bir tek pamuk filizlendirmeyi düşünmüyor. Pamuk tohumlarının yanı sıra keşif aracının içerisinde patates tohumu, maya, meyve sinekleri ve tohumları içeren topraklar da bulunuyor. Böylelikle Çin, Ay’da tohum yetiştirilebilmesini sağlamaya çalışıyor.

170 Fotoğraf Gönderdi

8 Aralık 2018 günü dünyadan ayrılan ve 3 Ocak 2019 günü Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yapan keşif aracı Chang’e-4, Ay’da bulunduğu süreç içerisinde Dünya’ya 170 adet fotoğraf gönderdi.

Aracın Ay’ın karanlık yüzeyine inmesindeki en önemli detay, buradan Dünya’ya herhangibir şekilde radyo sinyalinin gitmemesinden kaynaklanıyor. Fakat Çin bu problemin üstünden iletişim uydusu göndererek geldi.

Çin bu konuda daha önce Dünya’dan 455 bin kilometre uzaklıktaki İkinci Lagrangian (L2) uydusuna bir iletişim uydusu göndermişti. Bu sayede Ay’ın karanlık yüzeyinden radyo sinyali alınabilecekti. Alınan radyo sinyalleriyle birlikte keşif aracına da merkezden komut gönderilebilecekti.

Halen daha Ay’ın karanlık yüzeyinde bulunan Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yapan ilk insansız hava aracı Chan’e-4 aracının araştırmaları burada devam ediyor. Bu deneyin en önemli detayı ise ilk defa uzayda pamuk yetiştirilmesi olarak görülüyor.

Daha önce astronotlar tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda birçok bitki yetiştirilmişti. Fakat uzayda böyle bir deney yapılmamıştı. Çin, bu deneyi ilk yapan ülke olmakla birlikte uzayda ilk bitkiyi yetiştiren ülke olma unvanını da almış oldu. Bu durumda Çin, astronotların uzayda daha uzun kalabileceği bitki deneyleri yapmak için hazırlanabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.