Grip Hakkında Söylenen Bu Efsanelere Sakın İnanmayın!

Yaz kış demeden görülen ancak kışın daha çok haşır neşir olduğumuz grip ve tedavi yöntemleri hakkında çeşitli bilgiler etrafta dolaşıyor. Hayatımızın her alanında yaşadığımız grip salgını çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Çoğu zaman hafife almış olsak da günümüzde gripten ölen kişi sayısının azımsanamayacak derecede olduğunu söyleyebiliriz. Uzmanlar tarafından her yıl vurulması önerilen grip aşısı pek çok kişi tarafından gereksiz görülüyor. Ancak grip hastalığı hakkında yanlış bilinen pek çok durum olduğu gibi ortaya atılan şehir efsaneleri sağlığı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar grip hakkında ortaya atılan şehir efsanelerini değerlendirdi. Yanlış bilinenleri tekrar düzeltti. Grip hakkında aslında o kadar çok yanlış bildiğimiz şey varmış ki..

İyi Hissetmiyorsan Kesin Grip Olmuşsundur!

Toplumda özellikle kışın üzerinde bir kırgınlık olan ve kendini iyi hissetmeyen kişilere söylediğimiz ilk şey grip olduğudur. Ancak pek çok kişi bu durumu soğuk algınlığı ya da sinüs enfeksiyonu geçirerek tamamlıyorlar. Soğuk algınlığı ile grip tamamen farklı hastalıklar olduğu halde aynıymış gibi konuşmaya devam ediyoruz. Grip hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, vücut ağrıları, sürekli yorgunluk hissi, bulantı ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Grip ağır bir hastalıktır ve bilinenin aksine riskleri son derece fazladır.

Grip Aşısı Olmak Gereksiz!

Gribi ciddiye almayarak grip aşısı olmayı reddedenler için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Kış başlarken yaptıracağınız bir grip aşısı bu hastalığı yataklara düşmeden daha hafif semptomlarla atlatmanızı sağlayabilir. Grip aşısı olmak demek yıl boyunca hiç grip olmamak demek değildir. Hastalığın belirtilerini azaltan bu aşı aynı zamanda daha önceki yıllara göre daha az grip olmanızı sağlayabilir. Yaşlılar ve bebekler gibi bağışıklığı zayıf kişilerin toplumda bulaşıcı hastalıklarla zor durumda kalmasını engelleyebilirsiniz.

Grip Sadece 48 Saat İçerisinde Bulaşır

Bulaşıcı olan grip hastalığının halk içerisinde sadece 48 saatlik süre içerisinde bulaştığı ve sonrasında etkilerini yitirdiğine dair bir inanış var. Tamamen yanlış olan bu durumun aslı aslında çok farklı. Grip hastalığında önemli olan durum ateştir. Ateşi olan kişilerin çeşitli ilaçlarla ateşi ilk 24 ya da 48 saat içerisinde kontrol altına alınır. Ardından günlük yaşamlarına dönmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Ateş dindikten sonra kişinin 10 gün boyunca grip olmasında herhangi bir risk bulunmamaktadır.

İyileşme süreleri kişilerin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterir. Kimileri haftalarca kendine gelemezken daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olanlar ilk birkaç gün içerisinde normal hayatlarına dönebilirler. Ancak gribin iyileşme sürecinde en etkili durum dinlenmektir. Dinlenmeden vücudu yormak bağışıklık sisteminin düşmesine ve hastalığın seyrinin daha kötü bir hal almasına neden olacaktır.

Grip hakkında yanlış bilinen, kulaktan duyma bilgileri bir kenara bırakarak uzman bir doktordan yardım almak çok daha etkili olacaktır.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.