İş Hayatında Dikkat Dağınıklığının Sebepleri ve Çözüm Yolları!

İş hayatında dikkat eksikliği çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Dikkat eksikliği yaşayan bireyler işlerinde odaklanma sorunu, motivasyon eksikliği, performans düşüklüğü gibi problemlerle karşılaşırlar. Ayrıca en önemlisi işleriyle, projeleriyle ya da yerine getirme yükümlülüğü bulunan sorumluluk ve görevleriyle ilgili hata yapma oranları artar. Bu da iş hayatlarını önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyen faktörler arasındadır.

Çalışma hayatında dikkat eksikliği kişinin psikolojik durumu ile ilgili olabileceği gibi, bazı zamanlarda dış etkenlerden dolayı da yaşanabilir. Dış çevreden gelen herhangi bir ses, gürültü, personelin hasta olması, duygusal açıdan motivasyon düşüklüğü yaşaması ya da mobbing gibi iş yerinde uygulanan baskı ortamında olması dikkat dağınıklığına yol açabilmektedir.

Dikkat dağınıklığı genel olarak kişilerin üretkenliğini ve verimliliğini, projelere katılım sağlamasını, yenilikçi düşünebilmesini ve kendini geliştirmesini de engeller. Birey yeteri kadar performans gösteremez. Performans düşüklüğü ile birlikte bireyde, çeşitli psikolojik problemler meydana gelebilir. Git gide içine kapanma, anksiyete, sinir, öfke patlamaları, stres, kaygı ve depresyon oluşabilecek psikolojik problemler arasındadır.

Dikkat Eksikliğinin Önemi

Sosyal hayatta ya da iş hayatında bireylerin odaklandığı konular deneyiminin, bilgisinin, ilgi alanlarının ve başarısının göstergesidir. Odaklanılacak konulardan uzaklaşıldığında, yani iş yaşamında dikkat eksikliği yaşanması halinde, kişilerin başarıları da önemli ölçüde etkilenir. Çalışma hayatında odaklanma sorunu yaşayan ve bunu ortadan kaldırmak isteyenlerin bazı stratejiler geliştirmesi gerekir. Kişilerin dikkatlerini yönetmesinin bazı yöntemleri vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir konu ile ilgili dikkati dağılan çalışan bir süreliğine o konudan uzaklaşmalıdır. Ufak molaların verilmesi, zihnin ve bedenin rahatlamasını sağlar.
  • Çalışanların yaşadığı gerginlik, üzüntü, sevinç gibi bazı yoğun duygular dikkat eksikliğine yol açar. İş hayatında bu duygulardan uzaklaşmaya çalışmak yapılabilecek en doğru şeydir.
  • Bireyler hasta, yorgun ya da karnı aç olduğu durumlarda da dikkat eksikliği yaşarlar. Sebep bunlardan biri ise çözümü ile ilgili gereken ne ise yapılmalıdır.
  • İş hayatında yaşanan güven ve özgüven eksikliği de dikkat eksikliğine sebep olur. Kişinin böyle bir durumda kendini motive etmek için çaba harcaması, gerektiğinde psikolojik yardım alması iş hayatındaki başarısı açısından önemlidir.
  • Çalışma hayatında odaklanma sorunu yaşayanlar mesai saatleri içinde verecekleri kısa aralarda nefes tekniklerini kullanıp zihindeki gerginliği atabilirler.

İş Hayatında Dikkat Eksikliğine Neden Olan Diğer Sebepler

İş hayatında dikkat eksikliği yaşayan çalışanlar bazı küçük püf noktalar bilirse, bu durumla daha net bir şekilde başa çıkabilirler. Bu püf noktaların başında  dikkat eksikliğinin giderilmesi amacıyla geliştirilmiş zeka oyunları ve bulmacalarla ilgilenmek vardır. Gün içinde dikkatinizin en çok dağıldığı saatler motivasyonunuzun da düştüğü saatlerdir. Bu zaman dilimlerinin farkına vararak işe ara verebilir, küçük molalarla motivasyon kazanma yoluna gidebilirsiniz. Dikkat dağınıklığı yaşayan kişiler bu sorunu bir doktor ile paylaşabilir ve danışabilirler. Kimi zaman yaşanan psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle de dikkat eksikliği ortaya çıkabilmektedir. Bazı vitaminlerin eksik olması da bu soruna yol açabilir. Özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliği dikkat dağınıklığı ve odak kaybı yaratmaktadır. Doktor tavsiyesi ile vitamin takviyesi almak da dikkat eksikliği için bir çözüm yolu olabilmektedir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.