Schengen Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

Schengen, 1985 yılında Almanya, Belçika, Fransa ve Lüksemburg sınırları arasında geçişi kolaylaştırmak ve kontrolü sağlamak amacıyla başlatılan bir anlaşmadır. Bu anlaşmanın imzalandığı yerin adı, uygulamaya verilmiştir.

Schengen vizesi, Schengen Bölgesi içerisinde yer alan ülkelerde serbest dolaşım hakkı vermektedir. Böylelikle Schengen vizeli ülkelere rahat bir şekilde giriş ve çıkış yapabiliyorsunuz. Bir kereliğine Schengen Bölgesi olarak sayılan ülkelerden herhangi birine giriş yaparsanız, kontrol edilmeden diğer ülke sınırlarından geçme hakkı elde ediyorsunuz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin Schengen vizesi alma hakkı bulunuyor. Bu vize sayesinde 6 ay içerisinde en fazla 90 gün olmak şartıyla Schengen ülkelerinde dolaşma hakkı bulmanızı sağlıyor. Schengen ülkeleri ise şu şekilde yer alıyor:

Belçika, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polonya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan. Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Romanya

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen vizesi talebinde bulunanlar her yıl artmakta fakat çok az sayıda kişinin vize başvurusu kabul edilmektedir. Vize başvurunuzun reddedilmemesi için aşağıdaki belgeleri tam olarak doldurmalı ve temin etmelisiniz.

  • Pasaport

En az 3 ay geçerli olan bir pasaporta sahip olmalısınız. Konsolosluk tarafından verilerin okunaksız, fotoğrafı net olmayan ve sayfaları dolmuş, tahrip olmuş, yırtılmış pasaportlar kabul edilmemektedir.

  • Vize Talep Formu

Vize talep formunu konsolosluklardan ya da web site aracılığıyla ücretsiz olarak alabilirsiniz. Formu tam doldurmalı, imzalamalısınız.

  • Biyometrik fotoğraf (2 adet)
  • Seyahat Sağlık Sigortası

Schengen ülkelerinde geçerli olan bir sağlık sigortası almanız gerekiyor. Asgari olarak 30.000 Euro teminat bedeli olan sağlık sigortası yaptırmalısınız.

  • Bilet Bilgileri

Gideceğiniz ülke ya da ülkelere ait ülkeye giriş-çıkış bilgilerinizi gösteren biletlerinizi, bilet rezervasyonlarınızı eklemelisiniz.

  • Otel rezervasyonları

Kalacağınız otellerin rezervasyon bilgilerini gösteren belgelerin internet çıktısını almalısınız.

  • Gelir Belgesi

İşveren tarafından sizlere verilen maaş bordrosu ve son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap özeti, kredi kartı var ise son aya ait hesap ekstresi, gelir gösteren kira sözleşmesi, tapu belgesi ve araba ruhsatı fotokopileri gereklidir.

  • Davetiye

İş ya da aile ziyareti amaçlı ülkede bulunacaksanız, sizlere karşı ülkeden davetiye yollanmasını talep edebilirsiniz. Bu davetiye Göçmenlik ve Vatandaşlık Kurumu tarafından onaylanmalıdır. Aynı zamanda iş için gidecekseniz iş veren ya da etkinlik tarafından imzalanmış, mühürlenmiş, ülke adresi ve telefon numarasının açıkça belirtildiği bir davetiye talep etmelisiniz.

  • Dilekçe

Gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna hitaben yazacağınız dilekçe gereklidir. Bu dilekçede seyahatinizi, seyahat amacınızı yazmalısınız. Ülkeyi neden tercih ettiğinizi kısaca belirtmelisiniz.

  • Tur Seyahatleriyle İlgili Belgeler

Eğer turla seyahat edecekseniz tur hakkındaki bilgileri temin etmelisiniz. Tur programı, tura ödediğiniz ücret, tur şirketinin bilgileri ve tur şirketi tarafından size verilen belgeler dosyanızda bulunmalıdır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.