Tüp Bebek Mi Aşılama Yöntemi Mi? Hangisini Seçmeli?

Çocuk sahibi olmak için hastanelere başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Çeşitli sosyal ve genetik faktörlere bağlı olarak bebek sahibi olma oranları da giderek düşmeye başladı. Hamilelik için tedaviye başlayan çiftlerin kafası son derece karışık. Aşılama ve tüp bebek tedavisi altında iki başarılı yöntem bulunuyor. Peki çiftlerin hangisini seçmeleri daha mantıklı? Başarı oranı en yüksek ve en sağlıklı olan uygulama hangisi?

Aşılama ve Tüp Bebek Tedavisi Arasındaki Farklar

Aşılama sırasında yapılan işlemlerde tüp bebek işlemlerinde yapıldığı gibi rahmin içerisinde aşılama yapılır. Ancak tüp bebek tedavisinde rahim içine döllenmiş yumurta verilirken aşılama yönteminde doğrudan spermlerin enjekte edilmesi sağlanır. Böylece aşılama yönteminin daha doğal yollardan bebek sahibi olmaya imkan tanıdığını söylemek mümkündür.

Tüp bebek yönteminde kadının vücudundan alınan yumurta hücreleri erkekten alınan sperm ile birlikte laboratuvar ortamında döllenerek tekrar kadının rahmine yerleştiriliyor. Daha bilimsel çalışmaların gerçekleştiği bu sistem özellikle doktorlar tarafından son tedavi yöntemi olarak belirleniyor. Genellikle pek çok doktor hastalarına öncelikli olarak aşılama yöntemini tavsiye ediyorlar. Ancak bu yöntemin başarılı olmaması halinde tüp bebek tedavisine geçiş sağlanıyor. Ancak hamile kalma aşamasında sürdürülen tedaviler çeşitli olduğu için kişilerin yaşı, sağlık durumu, yumurtalık ve sperm rezervleri gözden geçirilerek kişiye uygun bir tedavi yöntemi belirleniyor.

Aşılama ve Tüp Bebek Yönteminde Hamile Kalma Şansı

Kişinin yaşı, kısırlık süresi, erkekteki çeşitli faktörler ve genetik gibi pek çok durumun tedaviye başlama süresinde etkisi vardır. Genellikle doktorlar çiftlere bir yıl bebek yapmayı denemelerini ve sonrasında uygun tekniklerle birlikte gerekli görülmesi halinde tedaviye başlanmasını öneriyorlar. Tedavide başarının sağlanması için kişiye en uygun teknik, zamanlama ve deneyimin birleşmesi gerekmektedir.

Aşılama yöntemine bakıldığı zaman gebelik şansı yüzde 20 oranında artırılmaktadır. Ancak bu süreç gebelik elde edilene kadar doktorun isteği üzerine 3 4 defa belirli aralıklarla yapılabilir. Ancak hala başarı elde edilmemişse daha fazla ısrar etmek doğru olmayacaktır. Bunun için doktorun önerisi ile tüp bebek tedavisine geçilebilir.

Tüp bebek tedavisinde gebelik şansı daha fazladır. Ancak daha yorucu ve daha masraflı bir tedavi şeklidir. Ancak gebelik şansının kadının yaşına göre değiştiğini unutmamak gerekir. 30 yaşın altında başarı oranı yüzde 60 seviyelerine kadar çıkarken 40’lı yaşlarda bu oran yüzde 15 seviyelerine kadar düşebilmektedir. Ancak tedavinin arka arkaya uzman bir doktor tarafından kişiye özel şekilde uygulanması başarı oranını yüzde 90 seviyelerine kadar çıkarmaktadır.

En önemlisi doktorun verdiği karardır. Yapılacak çeşitli kan ve hormon testlerinin ardından doktorun kişiye özel bir tedavi şekli hazırlaması ve bunu rapor etmesi gerekmektedir. Ardından tüp bebek mi yoksa aşılama yönteminin mi uygulanacağı böylece belirlenebilir. Tedavinin uygun olmaması ve buna rağmen tedavide ısrar edilmesi daha büyük sorunlara neden olabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.