Sigara İçenlere Kötü Haber! Sağır Olabilirsiniz

Günümüzde bağımlılık yaratan sağlığa son derece zararlı olduğu uzmanlar tarafından defalarca belirtilen sigaranın pek çok yan etkisi bulunuyor. Kalp ve şeker hastalıklarından akciğer ve böbrek sorunlara kadar pek çok alanda risk barındıran sigara kullanımının en az seviyeye indirilmesi için hükümet tarafından yıllardır mücadele devam ediyor. Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlere özel ücretsiz devlet destekli tedavi imkanı tanındığı gibi tedavi süresince verilecek ilaçlarında tamamen ücretsiz olmasına karar verilmişti.

Sigara paketlerinde yapılacak yeni düzenleme ile birlikte tek tip paket uygulamasına geçilmesi uygun görüldü. Böylece sigaranın özendirici olan tüm unsurları ile birlikte tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor. Sigaranın zararları konusunda uzun bir kompozisyon yazmak mümkün. Çoğu sigara bağımlısı zararları hakkında bilgi sahibi olmalarına rağmen içmeye devam ediyorlar. Ancak ya sağır olma ihtimalinizin olduğunu söylesek? Yine de içer miydiniz? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Hüsamettin Olgun sigara bağımlılarına kötü haberi verdi. Pek çok sağlık sorununu beraberinde getiren sigara kulak çınlaması ile başlayan sorunların ardından sağırlığa sebep olabiliyor. Durumun ciddiye alınmaması halinde kişinin duyma fonksiyonlarının yeniden yerine getirilmesi pek mümkün görünmüyor.

Sağırlık Riski Çok Yüksek!

Bilimsel araştırmalar çerçevesinde sigara içen kişilerde görülen duyma fonksiyonu kaybının sigara içmeyen kişilere göre 7 kat fazla olduğu belirlendi. Sigara içen pek çok kişide zaman içerisinde kulak çınlaması meydana geliyor. Kulak çınlamasının ciddiye alınmaması ve bir doktora başvurmama halinde sağırlık meydana geliyor.

Günümüzde yapılan gözlemler sonucunda sigara bağımlılığının çok küçük yaşlara düşmesi endişe verici. Arkadaş çevresi, ailesel sorunlar ve çocuklarda oluşan bazı psikolojik etkenler sigaraya teşvik ediyor.

Pasif İçicilerde de Risk Var!

Sigarayı aktif olarak tüketenlerin yanında sürekli sigara dumanına maruz olan kişiler pasif içici olarak değerlendiriliyor. Aktif sigara içenler kadar pasif içicilerinde sigara bağımlılıkları ve zararlı sonuçları hakkında risk taşıdıkları belirlendi. Sigara içerisindeki zararlı maddeler arasında karbonmonoksit, formaldehit, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür ve nikotin bulunuyor. Özellikle nefesle vücuda alınan nikotinin beyinde bulunan sinir uçlarını tahrip ederek kalıcı zararlar verdiği biliniyor.

Çoğu riskin pasif içiciler için geçerli olmadığını düşünürüz. Ancak yanılırız. Açığa çıkan zehirli havayı ciğerlerimizle soluduğumuz gibi bir süre sonra yoğun duman kulak içinde bulunan östaki borusuna zarar veriyor. Bu durum kulakta iç dengenin bozulmasına neden oluyor. Zaman zaman beyinden kulaklara ulaşan sinir bozulması iç kulakta ciddi ve geri dönüşü olmayan hasarların meydana gelmesine sebep olabiliyor.

Kulakta meydana gelen ciddi hasarlar bir süre sonra kulakta çınlama, baş dönmesi ve işitme kaybı ile kendisini gösteriyor. Sağırlık şikayeti ile doktora başvuran hastaların yüzde 65’lik kısmının sigarayı aktif olarak tükettikleri belirlendi. Pasif sigara içicilerde bu risk daha az ancak yine de bir karşılaştırma yapacak olursak sigara tüketmeyen ve sigara dumanına maruz kalmayanlara göre riskin 2 3 kat fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.