Bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Mikropları ve tümör hücrelerini tespit ederek onlarla savaşır. Vücudu yabancı ve zararlı etkenlere karşı koruma görevini üstlenen bu karmaşık sistem savunmanın temelidir.
Bağışıklık sistemi zayıfladığında, kalkan devre dışı kalır ve vücut patojenlere açık hale gelir. Bu da hastalıkları ardında getirir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizin zayıf olup olmadığını öğrenmek yararlı olacaktır.
Bağışıklık Sisteminizin Zayıf Olduğunu Gösteren Belirtiler
- Ellerin ve ayakların sürekli soğuk olması
- Sürekli yorgun hissetmek
- Tekrarlanan üst solunum yolu hastalıkları
- Cilt yüzeyinin hassas olması
- Mantar enfeksiyonlarının ciltte yaygınlaşması
- Organların çalışmasında aksaklıklar
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Ağız çevresi enfeksiyonları
Bunlar gibi belirtiler bağışıklık sistemimizin zayıf olduğunu gösterir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Neler Yapılmalıdır?
- Düzenli uyku: Yeteri kadar uyumadığımızda vücudumuzda birtakım değişiklikler meydana gelir. Stres hormonları artar ve daha sinirli oluruz. Bu da bağışıklık sistemimizi zayıflatır.
- Egzersiz yapmak: Günde yaklaşık 30 dakikalık yapılan egzersiz bile bağışıklık sistemini güçlendirir. Egzersizler ile daha düzenli bir hayat döngüsü kurulur ve uykumuzun düzene girmesine yardımcı olur.
- Depresyondan uzak durmak: Ruhsal sağlığımızı tehdit eden depresyon, kendimizi huzursuz ve mutsuz hissetmemize neden olur. Bu da düzenli yaşam ve sağlıklı yaşamı olumsuz etkiler. Depresyon riskine karşı birtakım önlemlerin alınması yararlı olacaktır.
- Bazı besinleri tüketmek: Uzmanlara göre bazı besinleri günlük tüketmek ve alışkanlık haline getirmek gerekiyor.
Bağışıklık Sistemimizi Güçlendiren Besinler
- Su: Hava sıcaklığına ve soğukluğuna göre su tüketimimizi değiştiriyoruz. Ancak vücudumuzun su ihtiyacı değişmiyor. Her yetişkinin günde ortalama 2,5 litreye kadar su içmesi gerekiyor.
- Meyve ve Sebze: İçlerinde bulunan antioksidanlarla bağışıklık sistemimizi güçlendiren meyve ve sebzeler günde 5 porsiyon kadar tüketilmelidir. Havuç, ıspanak, maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, çilek, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi…
- Yulaf: Bilimsel çalışmalarda yulafın kanser, diyabet ve kolesterol gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sürekli grip olan ve soğuk algınlığı yaşayan kişilerin yulaf tüketmesi yararlı olacaktır.
- Sarımsak: İçerisinde bulunan “allicin” ile sarımsak, antioksidan görevi görür. Birçok hastalığın oluşumunu engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kefir ve Yoğurt: Yapılan araştırmalarda kefir ve yoğurt tüketiminin bağırsak florasını geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yeşil Çay: Kalbi güçlendiren ve kan şekerini dengeleyen yeşil çay, içerisinde bulunan “kateşin” ile antioksidan etkiye sahiptir. İdrar söktürücü bir özelliği de bulunan yeşil çay, tansiyon ve böbrek hastalarına önerilmez. Bu nedenle doktor ile görüştükten sonra tüketilmesinde fayda vardır.
- Zencefil: Zencefil içerisinde kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum, lif, C vitamini ve B6 vitamini bulunur. Grip ve nezle gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
- Balık: Omega 3 zengini balık, bağışıklık sistemini güçlendirir. Haftada 2 kez balık tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir.