Bayram Sonrası Tatil Depresyonuyla Başa Çıkmak İsteyenlere 9 Çözüm!

Tatil yapmak, her birey için yoğun bir maratonun ardından rahatlamak için yapılan en güzel aktivitedir. Fakat tatil ne kadar uzun sürerse, iş hayatına geri dönüş ve uyum sağlamak o kadar zorlaşmaktadır. Tatilin ardından eski düzene tekrardan alışmakta zorlanan kişilerde baş ağrısı, stres, uykusuzluk gibi problemler görülebilmektedir. Peki tatil depresyonuyla nasıl başa çıkılabilir?

Yapacağınız tatil bir gün bile olsa kendinizi yormamalısınız. Eğlenmenin yolunu her zaman bulabilirsiniz. Fakat fiziki ve ruhsal alanda kendinizi yoracağınız bir tatil yapmak, geri döndüğünüzde de dinlenmemiş bir halde olmanızı sağlayacaktır. Bu durum stres, kaygı ve uykusuzluğu tetikleyecektir. Dolayısıyla tatil planınızın içerisinde yorucu aktivitelerden uzak durmaya çalışmalısınız.

Tatil depresyonunun en büyük sebeplerinden birisi, tatile dair beklentileri yüksek tutmaktır. Bu beklentileri en aza indirmek gerekir. Her şey mükemmel olamaz. Kimi zaman en mükemmel dediğiniz anlar cehenneme dönüşebilir. Eğer istediğiniz şekilde bir tatil yürütemiyorsanız, yürütmeye zorlamayın. Bu tatilde bir farklılık yapın ve insanlardan uzak durun. Fazla kalabalık olan ortamlardan uzak durmak, planlarınızın bozulmasını önler. Kendinizle vakit geçirebilir ve çevrenizde olumsuz enerji yaratan, modu düşük olan insanlardan uzak kalarak tatil depresyonunu önleyebilirsiniz.

Konfor alanınızdan vazgeçin. Yeni şeyler denemek için en güzel fırsat, tatil zamanıdır. Uzun zamandır gitmek istediğiniz o yere gidin. Eğlenceden kendinizi uzak tutmayın. Daha önce planladığınız, bir türlü gerçekleştiremediğiniz ne kadar aktivite varsa, tatilinizde bu planları gerçekleştirin. İş yaşamına geri döndüğünüzde, kendinizi rahatlamış ve huzurlu hissedeceksiniz. Eğer bu program size uymuyorsa, şenlik, festival gibi eğlencelere katılmayı deneyin. Konserlere giderek yeni insanlarla tanışın. Kitabevlerinde vakit geçirin ve ruh halinizi yükseltecek aktivitelere katılın.

Günümüzde tatil yapmak, lüks ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Tatile çıkmadan önce mutlaka bir bütçe planı yapın. Tatil depresyonu yaşamanın ana sebeplerinde finansal kaygılar bulunur. Aşırı para harcamak, stres yaratır. Bütçenizin uygun olmadığı aktivitelerde bulunmayın. Uygun bütçe planıyla, en güzel tatili planlayın. Aşırı para harcamak, mutluluk ve huzur getirmez bunu unutmayın.

Tatil depresyonu, tatil sırasında ya da sonrasındayken ortaya çıkabilir. Eğer tatil sonrasında yaşıyorsanız, bu depresyonu atlatmak için kendinize destek olmalısınız. Bu süreç oldukça moralinizi bozan, motivasyonunuzu düşüren bir dönem olabilir. Küçük egzersizler ve aktiviteler yaparak stres atacak aktivitelerde bulunun. Kendinizi sakinleştirin.

Tatiliniz istediği gibi geçmediği takdirde geçmişte yaşadığınız tatilleri anımsayarak kendinizi üzmeyin. Hayatta pek çok alışkanlığınız bulunabilir. Her yıl bir gelenek haline getirdiğiniz yazlığınıza gidemiyor ve bu yıl evinizde yatarak tatilinizi geçirmek zorunda kalıyorsanız, hayatı kendinize zindan etmeyin. Hayatı kendinize zindan etmek, sürekli geçmişi düşünmek ve geçmişi özlemek, tatil depresyonunuzu arttırır. Bu problemi çözmek için yeni gelenekler yaratmalısınız. Kimse bulunmak istemediği yerde olmak istemez. Sizler de olmak zorunda değilsiniz. Sevdiğiniz yerlerde bulunun. Gezin ve özgür olun.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.