Doğum Sonrası Depresyon Kabusunuz Olmasın!

Depresyon günümüz şartlarında kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla yaşanan bir sorun olarak görülüyor. Kadınların hormonları ve hormon seviyelerinde yaşanan hızlı değişimlerin bu dönemde depresyona daha meyilli hale gelmelerini sağlıyor. Hayatımızı ele geçiren depresyondan kurtulmanın elbette bazı yolları var. Ancak kadınlarda normal bir depresyondan daha çok doğum sonrası yaşanan depresif ruh hali daha ciddi sonuçlara sebep olabiliyor. Bu konuda uzmanlar hem kadınları hem de eşlerini uyarıyor.

Doğum sonrası depresyon doğumun gerçekleştiği ilk anda ortaya çıkmıyor. Bir dönem varlığını sinsice beyne kabul ettiriyor. Doğumdan sonraki 4 hafta depresyon belirtilerinin ortaya çıkması açısından son derece önemli. Çoğu kadının hayatlarının en özel anlarını bebekleri ile geçirmeleri gerekirken bebeklerine dahi uzak kaldıkları depresyon süreci olumsuz etkilemektedir.

Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri Neler?

Anne olmak bir kadının hayatı boyunca gerçekleştirdiği en özel eylemlerden birisi olarak ifade ediliyor. Çoğu algıya göre anne olan kadınların dünyanın en büyük mutluluklarını yaşadıkları düşünülüyor. Ancak sanıldığı gibi olmadığı ortaya çıkan depresif ruh halleriyle bir kez daha tescilleniyor. Doğum öncesi ve sonrasında yaşanan hormon değişiklikleri kaygı ve depresyon olarak ortaya çıkabiliyor. Bu durum her bebek sahibi olan kadının pembe bulutlar üzerinde dolaşmadığının bir kanıtı.

Doğum sonrası depresyon yaşayan kişiler genellikle kilo kaybı, iştahsızlık, mizaç kaybı, kendini beğenmeme, intihara meyilli olma, kendini değersiz hissetme, sürekli bir mutsuzluk hali yaşıyorlar. Bu durumun uzun sürmesi hem annenin sağlığını hem de annenin bakımına muhtaç olan bebeğin sağlığını olumsuz anlamda etkiliyor.

Doğum Sonrasında Kadınlar Risk Altında

Yapılan araştırmalara göre her 10 kadından birinde doğum sonrası depresyon görülüyor. Ancak doğum sonrasında net olarak teşhisin konulması için en az iki haftalık bir sürecin geçmesi gerekiyor. Doğum sonrasında annelerin yaşadığı korku ve yeni bir hayata geçiş tedirginliğinin depresyon ile karıştırılmaması çok önemli.

Depresyondan Çıkmak İçin Bunları Yapın

 

Hamilelik sonrasında depresyon ile başa çıkmak tamamen kişinin kendi elinde. Yaşanılan hayatın gerçekliğini kavrayarak süreci daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. Her yeni yaşamda birtakım zorlukların yaşandığının kabul edilmesi ve buna yönelik basit önlemlerin alınması gerekiyor.

Bu hayatta yalnız olmadığınızı sizi seven bir ailenizin ya da yakın çevrenizin olduğunu unutmayın. Her şeyi kusursuz yapmak zorunda değilsiniz. Hatalarınız olacaktır. Bunun için aile bireylerinden destek almaktan korkmayın. Onlar size yardım etmek için can atıyorlar.

Günlük hayatınızda hareketi elden bırakmayın. Kendinize zaman ayıracağınız en az bir saatiniz olsun. Alkol ve kafeinli içecekler beynin depresif kısmını harekete geçirdiği için daha sağlıklı içeceklerden destek alabilirsiniz. Doğum sonrası vücudunuzu beğenmiyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki bir bebek dünyaya getirdiniz ve bu çok normal. Sağlıklı ve kontrollü bir beslenme programı, biraz egzersiz sonucunda eskisinden daha iyi bir forma kavuşabilirsiniz. Doğum sonrasında eve gelen ziyaretçi sayısını kısıtlamalısınız. Her kafadan çıkan düşüncesiz bir söz sizi olumsuz etkilemesin.