İş Hayatında Giyim Tarzının Başarıya Etkisi Nedir?

İş hayatında giyim tarzı da başarıya etki eden konulardan biridir. Kaliteli bir duruş sergilemek ve giyim tarzına dikkat etmek hem yapılan işe saygı duyulduğunun belirtisidir hem de bireyin önemli bir işe sahip olduğunun göstergesidir. Bu nedenle pek çok markanın “ofis şıklığı kreasyonu” bile oluşturduğu görülebilmektedir. İş hayatında giyim tarzına dikkat etmek, “prezantabl” kavramını karşımıza çıkarır. Prezantabl olmak yalnızca giyim kuşam ile ilgili değil, bireyin tüm dış görüntüsünü ve hareketlerini kapsamaktadır. Her personel, başarıyı hedefliyorsa prezantabl kavramına uygun giyinmek ve davranmak zorundadır.

Şirket Çalışanları Nasıl Giyinmeli?

İşe giderken aynaya baktığında kendi görüntüsünden hoşnut olan biri öncelikle giydiği kıyafetin çalıştığı işe uygunluğunu gözden geçirmelidir. Bireylerin özgüveninin yerinde olması kılık kıyafetiyle de ilgilidir. Ayrıca sahip olunması gereken bir diğer şey sağlıklı bir psikoloji ve düşünce yapısıdır. Giyimin, psikolojiyle de direkt olarak ilişkisi bulunmaktadır. Kendine değer vermeyen, önemsemeyen, özgüven duymayan biri giyimine de önem vermemektedir. Pek çok psikolojik araştırma ile bu durum kanıtlanmıştır.

Şirket çalışanlarının kıyafetlerinin nasıl olması ve nasıl giyinmeleri gerektiği işe alım süreçlerinde yapılan mülakatlarda taraflarına bildirilmektedir. Fakat listelemek gerekirse;

  • Resmi kıyafetler: Şirketler, finans kuruluşları, muhasebe firmaları, hukuk büroları
  • Rahat ve şık kıyafetler: Satış ve pazarlama alanı meslek grupları, devlet kurumları, küçük ve orta ölçekli işletmeler/şirketler, bilgi ve teknoloji alanındaki kurumlar, mühendislik, gayrimenkul ve emlak sektörü, eğitim sektörü
  • Salaş kıyafetler: İnşaat sektörü, yapı ve onarım sektörü, çevre ve peyzaj tasarımı
  • Yaratıcı ve modaya uygun kıyafetler: Grafik ve tasarım, moda, eğlence ve müzik sektörü

şeklinde bir giyim tarzı oluşturulmalıdır.

İş Yaşamında Dış Görünüşün Önemi

İş yaşamında dış görünüş ve giyim tarzı bir nevi yaptığımız işi temsil ettiği için o işin ciddiyeti hakkında da karşı tarafa fikir verir. Çalışma hayatında yapılan toplantılara uygun giyimiyle katılan bir kişinin yapacağı sunum ya da bildireceği fikirler daha dikkatle dinlenir. Özellikle kurumsal firmalarda giyim tarzıyla öne çıkan kişiler diğerlerine göre daha çok göze çarpan kişilerdir.

Bir iş yerinde giyimine dikkat etmeyen ya da kalitesiz ve özensiz giyinen kişilerin sayısının artması o iş yerindeki düzen ve disiplin açısından da önemlidir. Bu kişilerin artması düzeni bozacaktır. Giyimine dikkat etmeyen kişiler diğer çalışma arkadaşlarına da örnek olacağından dolayı bu durumun o iş yerinde yaygınlaşması kurum kültürünün, vizyonunun ve hiyerarşi şemasının bozulmasına neden olacaktır. Bu da yöneticilerin tercih edeceği bir şey değildir. Bu yüzdendir ki; şirketlerin personel alımları sırasında özellikle belirtilen noktalardan biri personelin prezantabl kavramına uygunluk göstermesidir. Çoğu iş ilanında da bu detaya yer verilmektedir.

Çalışma hayatında şık görünmek kişinin kendine olan özgüvenini de etkiler. Çalıştığı iş yerindeki diğer arkadaşları resmi ve ortama uygun giyindiği halde kendisi o şekilde giyinmiyor ise takım arkadaşları tarafından mutlaka ikaz edilecektir. Personel kendisini farklı hissedecek ve kendine duyduğu özgüven konusunda zedelenme yaşayacaktır. Bu durum personel üzerinde olumsuz etki yaratacağından, personel işlerine yoğunlaşamayabilir ve dolayısıyla verimlilik ile performans düşüşü yaşadığı gözlemlenebilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.