Kaplıcalar Her Zaman Şifa Olmuyor! Bunlara Dikkat..

Okulların tatile girmesi ile birlikte pek çok aile tatil arayışına girdiler. Kışı en iyi şekilde değerlendirmek isteyen aileler aynı zamanda tatil yaparken şifa bulmak istiyorlar. Yarı yıl tatilini genellikle termal bölgelerde geçirmek isteyen ailelerin sayısı son derece fazla. Termal tatil yerlerinde özellikle bu aylarda uzmanlar büyük bir yoğunluğun yaşandığını söylüyorlar. Ancak termal sular her zaman sanıldığı gibi yararlı mı? Hangi durumlarda faydadan çok zarar sağlıyor? Bu konuda neler biliyoruz?

Doktor Buğra Buyrukçu bu konuda yanlış bilinenleri anlatıyor. Pek çok vatandaşın bilinçsizce termal tatil yaptıklarını ve bu durumun bir süre sonra faydadan daha çok zarar sağladığını anlattı. Peki kaplıcalar hakkında neleri bilmemiz gerekiyor? İşte uzman doktor tüm merak edilen ve doğru bilinen yanlışları anlattı.

Bilinçsiz Tatil Şifadan Çok Dert Getirir

Günümüzde termal suların pek çok hastalığa çare olduğu ve tedavilerin belirli bir aşamasında kullanılması gerektiği söyleniyor. Uzmanlar bu konuda hemfikirler. Pek çok faydası olan kaplıca suları çoğu zaman çeşitli hastalıklara ek olarak doktorlar tarafından veriliyor. Tamamlayıcı bir tedavi olarak görülüyor. Ancak bazen zararlı olduğu ya da bilinçsiz kullanımı sebebiyle tehlikelere yol açtığı durumlarda var. Sağlık üzerinde etkilerinin son derece fazla olmasının yanı sıra en çok bilinçli kullanılması gerektiği öneriliyor. Bilinçsiz kullanılması şifa yerine dert getirebiliyor.

Kaplıcalara alışık olmayan kişilerde birtakım rahatsızlıklar görülebilir. Bunlar arasında nefes alamama, göğüste ağrı, tansiyon problemleri, kabızlık ve iştahsızlık ile uykusuzluk en çok görülen şikayetler arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar bu tür rahatsızlıkların dayanılamayacak boyutlara ulaşmasının ardından kaplıcaya devam edilmemesi ve mutlaka bir ara verilmesi gerektiğini öneriyorlar. Hatta uzman bir hekime başvurmak ciddi sorunların oluşumunu engelleyebilir.

Kaplıcalardan Kimler Uzak Durmalı?

Kaplıcalar şifa kaynağı olmasına rağmen herkeste aynı etkiyi göstermediğinin bilinmesi gerekir. Özellikle doktorlar kalp damar, yüksek tansiyon, organ yetmezliği, kanser ve iltihaplı hastalıkları olan kişilerin kaplıcalardan uzak durmaları gerektiğini öneriyorlar. Çoğu zaman hem çocuklar hem de yetişkinler için risk taşıyan bazı faktörler bulunmaktadır. Özellikle gidilen kaplıcanın temiz olmasına dikkat etmek son derece önemlidir. Sıcağın etkisiyle birlikte enfeksiyonel hastalıkların çok daha hızlı yayıldığını bilmeniz gerekir. Genellikle gerekli dezenfekte çalışmalarının yapılmadığı havuzlarda göz,cilt ve kulak iltihapları meydana gelebilir.

Bu kadarla kalmayarak göz fonksiyonlarının kaybı, kulakta işitme kaybı ve bakterilerden dolayı deride açık yaralar oluşabilir. Böyle bir durumda kaş yaparken göz çıkarmak istemiyorsanız temiz ve sağlığınıza uygun kaplıcaları ve otelleri tercih etmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki kaplıcalar her derde deva değil. Bazı hastalıkların sıcak su ve nemli ortamlarda daha olumsuz sonuçlar doğurabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Kaplıcalara girerken aç karnına girilmeli ve en fazla 20 dakika havuzda zaman geçirilmelidir. Aksi takdirde ciddi yaralanmalar ve hastalıklar ortaya çıkabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.