İş Hayatında Depresyonla Nasıl Mücadele Edersin?

Yapılan araştırmalara göre çağımızın en büyük psikolojik rahatsızlıkları arasında depresyon, stres ve obezite bulunuyor. Günümüzde her 10 kişiden 2’si bu psikolojik rahatsızlıklardan birine sahip… İş hayatında yaşanan stres ve baskı ortamı depresyonun artmasına sebep olabiliyor. Bu kapsamda farkındalık yaratılabilmesi için kişinin depresyon belirtilerini bilmesi, kendini iyi analiz etmesi ve çeşitli, sağlam önlemler alması oldukça önemli hale geliyor.

Depresyon diğer psikolojik rahatsızlıklara nazaran basit gibi görünse de aslında her türlü ortamda herhangi bir dış etkene maruz kalmadan kendisini gösterebildiği için oldukça güçlü bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu nedenle iş yerinde depresyona girmek, sıklıkla görülen bir hastalık haline gelmiş durumda! Yapılan araştırmalara göre de her 10 kişiden 3’ü depresyon ve diğer çeşitli psikolojik rahatsızlar sebebiyle işlerinden ayrılıyor.

Çalışma hayatının getirmiş olduğu baskı ve strese rağmen depresyonla mücadele edebilmek mümkündür. Gerekli önlemler alındığı takdirde, depresyonun sinyalleri fark edilebilir. Çünkü depresyon “Ben geliyorum!” diyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kişi depresyonda olup olmadığını fark edebilir. Günümüzde psikologlara ve uzmanlara göre depresyonda olup olmadığınızı, belirtilerin bir ya da birkaç tanesini aynı anda şiddetli bir şekilde yaşıyor olmakla değerlendirebilirsiniz.

Depresyon belirtilerini sıralamak gerekirse:

  • Sürekli olarak kendini halsiz, uyuşuk ve üzgün hissetmek
  • Kendine güvenmemek
  • Umutsuzluğa çok çabuk kapılmak
  • Uyku düzeninin olmaması
  • Hayattan keyif alamama ve alamadığı için intihar etmeyi düşünme
  • İştah kaybı, kilo kaybı, konsantrasyon bozukluğu
  • Çevreyle olan iletişimin azaltılması

Depresyona karşı alınabilecek basit ama etkili önlemler:

  • Çevrenizde bulunan ve sevdiğiniz bir kişiyle sürekli olarak iletişim halinde kalmak ve bu iletişimin sağlıklı bir şekilde olmasını sağlamak. Düzenli bir şekilde iletişim kurmak bireylerin düşük modunu yükseltecektir.
  • İş yaşamında pozitif düşünce sahip olabilmek ve pozitife odaklanabilmek. Kötü hissedilen anlarda, iş hayatınızı kendinden üstün görmemek.
  • Kariyer ve yaşam hedefleri belirlemek, bu hedeflerin küçük küçük parçalara ayrılmasını sağlamak. Küçük hedeflerle sağlam başarılar elde etmek.
  • Depresyonda olabileceğini, iş yaşamındaki baskı ve stresi, uygulanan mobbing ya da özel yaşamdaki problemleri kabullenmek. Bazı durumları ve olayları değiştirmek neredeyse imkansızdır fakat kabullenmek, bu olay ve durumlarda zarar görmemenizi sağlar.
  • Dönemsel olarak hedeflerinizi gözden geçirmek ve önceliklerinizi belirlemek.

Depresyon belirtilerini yaşadığınızı fark ettiniz, peki şimdi ne yapacaksınız? İşvereninizle bu konuyu konuşmalı mısınız? Yapılan araştırmalara göre, bu rahatsızlığa sahip olunduğunu patronlara söylemek çalışan bireyin kendisini iyi hissetmesini sağlıyor fakat büyük bir çoğunluk ise bunun tam aksi düşünceye sahip. Dolayısıyla bu durum tamamen size kalmış bir seçenek. Yöneticinizle depresyon sürecinde olduğunuzu paylaşmak istiyorsanız mutlaka baş başa olduğunuz bir ortamda söylemelisiniz. En uygun anı ve yeri seçmelisiniz. Yaşadığınız süreçte nasıl etkilendiğinizi belirtmeli, destek olabilecek davranış biçimlerini kendisinden de beklediğinizi ifade edebilirsiniz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.